За модернизацију болница још 5,5 милиона КМ

Данијела Бајић
За модернизацију болница још 5,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За наставак модернизације четири здравствене установе из буџета Републике Српске биће издвојено више од 5,5 милиона КМ, с циљем да пацијентима буде обезбијеђен висок квалитет услуга и лијечења, а запосленима што бољи услови за рад.

Како је наведено у “Службеном гласнику РС” за завршетак изградње јужног крила - Поликлинике Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, тачније амбуланте за специјалистичке прегледе намијењена су 1,184 милиона КМ, док је за кардиохирургију предвиђено 1,167 милиона КМ.

За изградњу и опремање нове болнице у Источном Сарајеву одређено је 2,270 милиона КМ, док су за реконструкцију и доградњу централног објекта “Б” Универзитетске болнице Фоча намијењена 1,023 милиона КМ.

Помоћ Владе РС није изостала ни за капитално улагање када је у питању Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију “Мљечаница” Козарска Дубица.

Према ријечима генералног директора УКЦ-а РС Владе Ђајића амбуланта за специјалистичке прегледе и кардиохирургија биће пуштене у рад за два мјесеца, а остало је, каже, да буду завршене још само неке ситнице.

- Ријеч је о најмодернијим хируршким амбулантама, са врхунском опремом у јужном крилу. Када је ријеч о кардиохирургији, имаћемо двије најсавременије операционе сале са интензивном и полуинтензивном његом, гдје ће бити рађене најкомпликованије операције. Први пут у историји УКЦ-а РС ће имати кардиохирургију - казао је Ђајић.

Вршилац дужности директора Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да радови на објекту те здравствене установе иду по плану те да би до јесени све требало да буде завршено.

- Тренутно завршавамо поликлинику са 35 амбуланти, а за мјесец дана би требало да стигне опрема и намјештај, док би онкологија могла бити готова за мјесец, два касније. По завршетку ових радова почеће реконструкција павиљона гдје су смјештене кардиологија, неурологија и централни објекат, који подразумијева операционе сале и ангио салу - казао је Марић.

Додао је да је болница саграђена прије 60 година, због чега је обнова била неопходна.

У болници “Србија” у Источном Сарајеву, чији објекат је завршен крајем 2018. године, истичу да се 2,270 милиона КМ односи на рату. Ријеч је о пројекту “кључ у руке”, према којем је договорено да извођач обезбиједи средства која ће му у 72 једнаке рате бити исплаћена из буџета РС.

 

ДОБОЈ

Почетком прољећа требало би да почне и изградња нове болнице у добојском насељу Усора. Како су недавно саопштили из те здравствене установе, извођач радова, кинеска компанија “Чајна синофарм интернешнел корпорејшн” до краја марта требало би да достави главни пројекат на одобравање Комисији за спровођење пројекта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана