За лош рад одговараће директори и оснивачи

Драгана Келеч
За лош рад одговараће директори и оснивачи

Бањалука - Циљ реформи у здравственом сектору РС јесте да сваки оснивач установе и њен руководилац сносе пуну одговорност за пословање, а да се при томе не умањује квалитет услуге осигураника, наведено је у Економској политици РС за 2015. годину.

- Јасно је да Фонд здравственог осигурања само "купује" услуге од домова здравља, чији су оснивачи и управљачи јединице локалне самоуправе, те да одговорност за нерационално запошљавање морају да сносе јединице локалне самоуправе - истакнуто је у Економској политици.

Такође, када је ријеч о болничком сектору, ресорно министарство ће предузети активнију улогу у контроли њиховог рада, дајући сагласност на запошљавање само онолико кадра у болницама колике су потребе становништва које живи на територији којој болница гравитира.

- Директори болница мораће да постану свјесни да средства могу да добију само у оноликом износу колико су услуга извршили, не пребацујући терет на друге установе - наводи се у Економској политици РС.

Да би отпочеле реформе у здравству, потребно је да прво буду анализиране обавезе здравствених установа и предложен начин њиховог рјешавања, да би омогућили спровођење даљих реформи. Потребно је реструктурирати кредитна задужења здравствених установа, репрограмирати доспјеле обавезе гдје је то могуће, ускладити број радника и сарадника са стандардима и нормативима у здравству.

- Неопходно је смањити број немедицинског кадра, појачати контролу и управљање трошковима, предузети мјере рационализације и штедње у свим здравственим установама и на свим нивоима - стоји у Економској политици.

Влада Српске у првих 60 дана требало би да донесе одлуку о броју запослених у здравственим установама, прецизирајући јасно број медицинског и немедицинског особља по свакој установи. Након тога, Фонд здравственог осигурања ће предузети додатне активности на усавршавању модела уговарања и плаћања, те даљем развоју индикатора за оцјену ефикасности рада здравствених установа.

Посебна пажња биће посвећена увођењу трезорског система пословања, да би се омогућила боља контрола трошења средстава. На тај начин болнички сектор ће бити уведен у трезорски систем преко ресорног министарства, док ће домови здравља бити увезани преко трезора јединица локалне самоуправе, да би сваки ниво власти преузео пуну одговорност за фискалну одрживост система којим управља.

Директор болнице у Приједору Мирко Совиљ сматра да је одговорност руководиоца здравствених установа и до сада била наглашена. Он се сложио и да треба да финансирање иде по систему колико се услуга изврши, што је и до сада био случај, али да је основни проблем то што овакав вид плаћања није био поштован онако како је то предвиђено по ДГ - систему (дијагностичким групама).

- Очекујемо да ће бити предузете активније мјере и реформе које ће ријешити многе проблеме који постоје у здравству - истакао је Совиљ.

Акцизама до више новца

С циљем обезбјеђења додатних средстава за финансирање здравствене заштите, Влада РС дала је подршку на издвајања дијела средстава из акциза на дуван и алкохол.

- На томе ће се инсистирати и у овој години, јер је доношење наведених законских рјешења у надлежности заједничких институција БиХ - стоји у документу Економске политике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана