За храбра срца купљено 13 возила

Милијана Латиновић
За храбра срца купљено 13 возила

БАЊАЛУКА - Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи) новцем од хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” купио је 13 возила за потребе дјеце и младих с интелектуалним тешкоћама, а слиједи одлука о томе на које адресе у Српској ће иста бити испоручена.

Рекла је то за “Глас Српске” предсједница Савеза МеНеРаЛи, Татјана Спасојевић и појаснила да је набављено девет возила “фијат добл” те четири комбија од којих су два испоручена, а два још чекају.

- У договору са кабинетом предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић чекамо да се заврши брендирање и регистрација возила - рекла је Спасојевићева.

Додала је да су потребе свих удружења и њихових корисника огромне, те да још нису направили прецизан план на које адресе иду ова возила.

- Оквирно већ знамо за нека удружења која имају веома много дјеце и гдје су рурална подручја насељенија. Циљ нам је да се нађе најбоље рјешење на задовољство што већег броја корисника, макар да регионално обезбиједимо боље услове за дјецу и младе с интелектуалним тешкоћама. Жеља нам је да уколико једно удружење добије возило они изађу у сусрет и кориснику који је 20 километара удаљен како би и он добио подједнако квалитетну услугу. Вјерујем да ћемо на сједници Управног одбора донијети правичну одлуку - рекла је Спасојевићева, која је и предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица “Сунце” из Дервенте.

Она је подсјетила да од оснивања Дневног центра у Дервенти организују превоз за кориснике којима би услуге центра биле недоступне да немају адекватно возило.

У хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”, 12. по реду, која је одржана у децембру прошле године, сакупљено је нешто више од 690.000 марака за куповину возила за потребе удружења која окупљају дјецу са интелектуалним тешкоћама.

Донацијама је обезбијеђено 618.027 КМ, а позивима на “м:тел” хуманитарни број 73.577 марака.

Прва хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” одржана је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а потом за малишане са потешкоћама у развоју, дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један и дјецу са аутизмом. Захваљујући новцу сакупљеном у овој акцији изграђена је Родитељска кућа у Бањалуци, обезбијеђена помоћ за дјецу са ријетким генетским обољењима, основан Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, те основан Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Хумана срца куцала су и за дјецу са потешкоћама покрета, за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци, те оснивање прве Банке хуманог млијека.

Идеја

Идеја за куповину возила потекла је од савеза МеНеРаЛи како би се корисницима удружења олакшао приступ коришћењу услуга попут дневног збрињавања, школовања, радно-окупационих радионица, спортских и културних активности. Осим тога, циљ је и да се дјеци с интелектуалним тешкоћама омогући већа укљученост у друштвени живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана