Вје­тар но­сио кро­во­ве, пре­вртао ка­ми­оне и чу­пао дрве­ће

Да­ни­је­ла Сто­ка­нић
Вје­тар но­сио кро­во­ве, пре­вртао ка­ми­оне и чу­пао дрве­ће

Кне­же­во, Вла­се­ни­ца - Олуј­ни вје­тар, ко­ји је ју­че у Српској дос­ти­зао брзи­ну и до 100 ки­ло­ме­та­ра на час, ос­та­вио је без стру­је хиљаде до­ма­ћин­ста­ва, чу­пао дрве­ће, но­сио кро­во­ве и пре­вртао ка­ми­оне, а нај­го­ре су про­шле оп­шти­не Вла­се­ни­ца и Кне­же­во, у ко­ји­ма је про­гла­ше­но ван­ре­дно стање.

Ја­ки уда­ри вје­тра обо­ри­ли су де­се­ти­не ста­ба­ла на ре­ги­онал­ном пу­ту Бањалу­ка - Кне­же­во, због че­га је сао­бра­ћај био обус­тављен, а оште­ће­но је не­ко­ли­ко ку­ћа и ауто­мо­би­ла на по­дру­чју ове оп­шти­не.

На­чел­ник Кне­же­ва Го­ран Бо­ро­је­вић ис­та­као је ју­че да су ста­но­вни­ци без стру­је од не­дјеље ују­тро.  

- У пре­ки­ду је нас­та­ва у осно­вној шко­ли, док су ча­со­ви у средњо­школ­ском цен­тру би­ли скра­ће­ни - ре­као је Бо­ро­је­вић, апе­лу­ју­ћи на су­гра­ђа­не да не изла­зе из ку­ћа без при­је­ке по­тре­бе. Еки­пе су да­но­но­ћно на те­ре­ну и склањају дрве­ће са пу­те­ва, али је, ка­ко ка­же Бо­ро­је­вић, пи­тање ча­са ка­да се на ко­ло­во­зу мо­же ис­при­је­чи­ти но­во ста­бло, због че­га во­за­чи­ма са­вје­ту­је да на пут не иду ако не мо­ра­ју.

- На­ре­дних да­на ће­мо фор­ми­ра­ти ко­ми­си­ју ко­ја ће про­ци­је­ни­ти но­во­нас­та­лу ште­ту, ка­ко би­смо мо­гли да дје­лу­је­мо - ка­зао је Бо­ро­је­вић.

Ор­кан­ски вје­тар на по­дру­чју Вла­се­ни­це осим ста­ба­ла чу­пао је сао­бра­ћај­не зна­ко­ве, пре­вртао во­зи­ла, а ве­ли­ку ште­ту при­чи­нио је и на стам­бе­ним обје­кти­ма.

На­чел­ник Одјељења за прос­тор­но уре­ђење и стам­бе­но-ко­му­нал­не по­сло­ве Вла­се­ни­це Жељко Дамљано­вић ис­та­као је да опа­сност од ру­шења дрве­ћа пос­то­ји све док вје­тар ду­ва, због че­га су из оп­шти­не апе­ло­ва­ли на ста­но­вни­ке да не изла­зе из ку­ћа и да се не изла­жу опа­снос­ти по­прављају­ћи кро­во­ве за ври­је­ме тра­јања уда­ра вје­тра.

Оп­штин­ски штаб за ван­ре­дне си­ту­аци­је одлу­чио је да у ври­је­ме тра­јања ван­ре­дне си­ту­аци­је бу­де обус­тављена нас­та­ва у шко­ла­ма, а не­ће ра­ди­ти ни вртић „Први ко­ра­ци“.

Ве­ли­ку ште­ту пре­трпио је, изме­ђу ос­та­лог, и вла­се­ни­чки Средњо­школ­ски цен­тар „Ми­ло­рад Вла­чић“, а пре­ма ри­је­чи­ма ди­ре­кто­ра Го­ра­на Ђу­ри­ћа по­тпу­но је уни­штен и плас­те­ник ко­ји су ко­рис­ти­ли уче­ни­ци пољо­при­вре­дне шко­ле.

- Не­ко­ли­ко про­зо­ра је ско­ро иш­чу­па­но из зи­да, а вје­тар је по­чео да от­кри­ва кров фис­кул­тур­не са­ле - ре­као је Ђу­рић.

По­се­бна ко­ми­си­ја би­ће фор­ми­ра­на и у Вла­се­ни­ци, ко­ја ће оби­ћи те­рен и на ли­цу мјес­та за­биљежи­ти раз­мје­ре ште­те, на­кон че­га ће са­чи­ни­ти из­вје­штај, те ра­змо­три­ти мо­гу­ћност да се по­мо­гне гра­ђа­ни­ма ко­ји су нај­ви­ше угро­же­ни.

По­ште­ђе­ни про­бле­ма ни­су ос­та­ли ни ста­но­вни­ци Но­вог Гра­да и Кру­пе на Уни, као ни Фо­че ко­ји су због ква­ро­ва ос­та­ли без стру­је. У Хан Пи­јес­ку са нес­тан­ком елек­три­чне енер­ги­је без на­по­на су ос­та­ле и тра­фо-ста­ни­це са ко­јих се на­па­ја­ју црпне пум­пе на во­до­во­ди­ма Краљева го­ра и Ште­ка­вац, та­ко да је нај­ве­ћи дио оп­шти­не ос­тао и без во­де. Елек­три­ча­ри ју­че ни­су мо­гли да са си­гур­нош­ћу ка­жу ка­да ће ква­ро­ви би­ти от­клоњени, јер је вје­тар из ча­са у час ства­рао но­ве про­бле­ме.

Ме­теоаларм

На­ранџас­ти ме­теоаларм због вје­тра и олуј­них уда­ра на сна­зи је и да­нас. У Српској се у на­ре­дних пет да­на оче­ку­ју чес­те про­мје­не вре­ме­на, са смје­ном ки­ше и сун­ча­них пе­ри­ода, те тем­пе­ра­ту­ром изнад про­сје­ка за ово до­ба го­ди­не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана