Из „Астра Зенеке“ признали: Вакцина може да изазове крвне угрушке

СРНА
Из „Астра Зенеке“ признали: Вакцина може да изазове крвне угрушке

КЕМБРИЏ - Фармацеутска компанија "Астра Зенека" признала је да њена вакцина против вируса корона може да изазове необичан нежељени ефекат који се зове "тромбоза са синдромом тромбоцитопеније" /ТТС/, преноси британски лист "Телеграф", позивајући се на судска документа.

У извјештају се наводи да вакцина може изазвати крвне угрушке код пацијената, као и низак број тромбоцита, што је у неким случајевима озбиљно нашкодило здрављу или чак изазвало смрт вакцинисаних.

Потенцијална компликација се наводи као могући нежељени ефекат од појаве вакцине, а "Астра Зенека" је то први пут признала на суду у фебруару. ТТС је примијећен код појединих људи који су примили вакцину, развијену у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду за борбу против ковида 19, па су тако у Великој Британији, ЕУ и скандинавским земљама пријављени ријетки случајеви тромбозе церебралних венских синуса, као и тромбоцитопеније код пацијената, преноси "РТ Балкан".

"Телеграф" наводи да признање долази у вријеме када се британска компанија суочава са низом тужби због повреда и смрти повезаних са примјеном њене вакцине.

До сада је против "Астра Зенеке" поднесена 51 тужба у којој жртве или њихови рођаци траже одштету до 126 милиона долара. Џејми Скот, један од многих који је тужио британску фармацеутску компанију, тврди да је задобио трајно оштећење мозга као посљедицу крвног угрушка, након што је примио вакцину у априлу 2021. године. Његови адвокати су у мају прошле године добили писмо од "Астра Зенеке", у којем се демантује да вакцина изазива ТТС.

Адвокати да је вакцина британске фармацеутске компаније "неисправна" и да је њена ефикасност "знатно преувеличана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана