Вјештачки зглоб гарант квалитетнијег живота: Први пут у РС обављена уградња протезе рамена

Анита Јанковић Речевић
Вјештачки зглоб гарант квалитетнијег живота: Први пут у РС обављена уградња протезе рамена

БАЊАЛУКА - Да у свакој несрећи има и промил среће увјерио се грађевинац из Зворника који је након тешког прелома рамена успјешно оперисан у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, ушавши тако на неки начин у историју домаћег здравства, јер је први пацијент у Српској коме је уграђен вјештачки зглоб рамена.

Овај педесетчетворогодишњи мушкарац за длаку је избјегао трајни инвалидитет руке захваљујући тиму љекара и техничара Клинике за ортопедију и трауматологију, као и Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ РС који су сложени захват обавили прије осам дана. 

Шеф одјела ортопедије на поменутој клиници Дејан Ћурлик каже да уградња протезе рамена представља значајан искорак у домену ортопедске хирургије у Српској јер је тиме у потпуности заокружено лијечење повреда и обољења тог дијела тијела у УКЦ-у.

- Први пут смо извели такву операцију. Повреда је била изузетно тешка, јер осим вишедјелог прелома лијевог рамена и прелома десног ручног зглоба, пацијент је имао и оштећење крвног суда због чега је био примарно оперисан у Тузли. Након те операције упућен је код нас и ми смо се одлучили на уградњу протезе - испричао је Ћурлик.

Он је истакао да је захват трајао око три сата и да је изведен у полусједећој позицији, што је за пацијента било много комфорније, чиме је и проценат компликација био сведен на минимум.

- Уградили смо му тоталну анатомску протезу са комплетном реконструкцијом мишића и тетива у раменом зглобу. Очекујемо да након опоравка постигне између 80 и 90 одсто функције рамена. Да није подвргнут захвату имао би тешки инвалидитет лијеве руке - навео је он.  Ћурлик је додао да ће опоравак овог грађевинца трајати минимално три мјесеца.

- Сада слиједи период рехабилитације и шта смо урадили знаћемо тек на јесен, али оно што сада знамо јесте то да нема компликација и да је положај имплантата добар што нас радује и презадовољни смо - казао је Ћурлик. 

Извођење оваквог захвата на УКЦ-у РС, према Ћурликовим ријечима, веома је значајно јер до сада нису имали рјешење за пацијенте са сличним повредама и неријетко су их морали упућивати у иностранство.

- Повреда тог типа има много, нарочито међу пацијентима са остеопорозом и ми већ идуће сриједе планирамо још једну такву операцију коју је и сада извео домаћи кадар. Уградња протезе рамена може се сматрати круном двогодишњег настојања и времена проведеног на едукацијама наших љекара у европским болницама. Били смо више него спремни за овакву операцију и то без туђе помоћи - казао је Ћурлик и додао како им је циљ да сваке године у праксу уводе савремене методе. 

Анестезиолог који је овог пацијента сигурно и безболно провео кроз операцију био је начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ-а Драган Ракановић.

- Током захвата примијенили смо регионалну анестезију под контролом ултразвука која представља свјетски и европски стандард у свим великим здравственим установама. На тај начин избјегавамо компликације опште анестезије и омогућавамо пацијенту бржи опоравак након операције. Регионалну анестезију у УКЦ-у примјењујемо већ десетак година и лидери смо у БиХ по том питању - казао је Ракановић и додао да највећа здравствена установа у РС готово на седмичном нивоу пружа нове услуге пацијентима.

Изазови

Драган Ракановић каже да операција уградње протезе рамена није била много захтјевна и изазовна са анестезиолошког аспекта.  

- Клиника за анестезију и интензивно лијечење УКЦ РС ради око 20.000 операција годишње и навикли смо на такву врсту изазова, знамо шта нас очекује и свјесни смо значаја који имамо. Готово на седмичном нивоу имамо операције које трају и по 12 сати што представља и озбиљан физички изазов, а не само професионални. Циљ нам је да пацијенту пружимо максималан комфор и што бржи опоравак - казао је Ракановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана