Vještački zglob garant kvalitetnijeg života: Prvi put u RS obavljena ugradnja proteze ramena

Anita Janković Rečević
Vještački zglob garant kvalitetnijeg života: Prvi put u RS obavljena ugradnja proteze ramena

BANjALUKA - Da u svakoj nesreći ima i promil sreće uvjerio se građevinac iz Zvornika koji je nakon teškog preloma ramena uspješno operisan u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, ušavši tako na neki način u istoriju domaćeg zdravstva, jer je prvi pacijent u Srpskoj kome je ugrađen vještački zglob ramena.

Ovaj pedesetčetvorogodišnji muškarac za dlaku je izbjegao trajni invaliditet ruke zahvaljujući timu ljekara i tehničara Klinike za ortopediju i traumatologiju, kao i Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS koji su složeni zahvat obavili prije osam dana. 

Šef odjela ortopedije na pomenutoj klinici Dejan Ćurlik kaže da ugradnja proteze ramena predstavlja značajan iskorak u domenu ortopedske hirurgije u Srpskoj jer je time u potpunosti zaokruženo liječenje povreda i oboljenja tog dijela tijela u UKC-u.

- Prvi put smo izveli takvu operaciju. Povreda je bila izuzetno teška, jer osim višedjelog preloma lijevog ramena i preloma desnog ručnog zgloba, pacijent je imao i oštećenje krvnog suda zbog čega je bio primarno operisan u Tuzli. Nakon te operacije upućen je kod nas i mi smo se odlučili na ugradnju proteze - ispričao je Ćurlik.

On je istakao da je zahvat trajao oko tri sata i da je izveden u polusjedećoj poziciji, što je za pacijenta bilo mnogo komfornije, čime je i procenat komplikacija bio sveden na minimum.

- Ugradili smo mu totalnu anatomsku protezu sa kompletnom rekonstrukcijom mišića i tetiva u ramenom zglobu. Očekujemo da nakon oporavka postigne između 80 i 90 odsto funkcije ramena. Da nije podvrgnut zahvatu imao bi teški invaliditet lijeve ruke - naveo je on.  Ćurlik je dodao da će oporavak ovog građevinca trajati minimalno tri mjeseca.

- Sada slijedi period rehabilitacije i šta smo uradili znaćemo tek na jesen, ali ono što sada znamo jeste to da nema komplikacija i da je položaj implantata dobar što nas raduje i prezadovoljni smo - kazao je Ćurlik. 

Izvođenje ovakvog zahvata na UKC-u RS, prema Ćurlikovim riječima, veoma je značajno jer do sada nisu imali rješenje za pacijente sa sličnim povredama i nerijetko su ih morali upućivati u inostranstvo.

- Povreda tog tipa ima mnogo, naročito među pacijentima sa osteoporozom i mi već iduće srijede planiramo još jednu takvu operaciju koju je i sada izveo domaći kadar. Ugradnja proteze ramena može se smatrati krunom dvogodišnjeg nastojanja i vremena provedenog na edukacijama naših ljekara u evropskim bolnicama. Bili smo više nego spremni za ovakvu operaciju i to bez tuđe pomoći - kazao je Ćurlik i dodao kako im je cilj da svake godine u praksu uvode savremene metode. 

Anesteziolog koji je ovog pacijenta sigurno i bezbolno proveo kroz operaciju bio je načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a Dragan Rakanović.

- Tokom zahvata primijenili smo regionalnu anesteziju pod kontrolom ultrazvuka koja predstavlja svjetski i evropski standard u svim velikim zdravstvenim ustanovama. Na taj način izbjegavamo komplikacije opšte anestezije i omogućavamo pacijentu brži oporavak nakon operacije. Regionalnu anesteziju u UKC-u primjenjujemo već desetak godina i lideri smo u BiH po tom pitanju - kazao je Rakanović i dodao da najveća zdravstvena ustanova u RS gotovo na sedmičnom nivou pruža nove usluge pacijentima.

Izazovi

Dragan Rakanović kaže da operacija ugradnje proteze ramena nije bila mnogo zahtjevna i izazovna sa anesteziološkog aspekta.  

- Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS radi oko 20.000 operacija godišnje i navikli smo na takvu vrstu izazova, znamo šta nas očekuje i svjesni smo značaja koji imamo. Gotovo na sedmičnom nivou imamo operacije koje traju i po 12 sati što predstavlja i ozbiljan fizički izazov, a ne samo profesionalni. Cilj nam je da pacijentu pružimo maksimalan komfor i što brži oporavak - kazao je Rakanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana