Вишковић наложио инспекторату јачу контролу цијена на пумпама

Срна
Вишковић наложио инспекторату јачу контролу цијена на пумпама

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић наложио је данас Инспекторату да појача контроле цијена нафтних деривата на свим бензинским пумпама у Републици Српској.

Вишковић је истакао да би контрола цијена горива на бензинским пумпама, коју је наложио Инспекторату, требало да буде на корист грађана Републике Српске.

Вишковић је позвао све да се понашају одговорно и истакао да ће бити санкционисани сви они који крше уредбе Владе.

-Цијене нафте и нафтних деривата падају из дана у дан на свјетским берзама и за очекивати је да цијене у малопрадаји у БиХ и Српској то прате. Исто тако, кад расту цијене на тим берзама, расту и у малопродаји - навео је Вишковић.

Он је рекао да зато очекује да, ако падају цијене на свјетским берзама, тај пад прате и цијене у малопродаји.

-Чест је изговор (продаваца) да имају залихе и количине које су набавили по вишој цијени и, док се оне не продају, не могу смањити цијене, што је логично. Али, би се требало водити истим принципим и код поскупљења јер и тада имају залихе са нижим цијенама које не би требало преко ноћи да расту - навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, очигледно је да се то не поштује у потпуности.

-Не код свих, али можемо примијетити широм Српске шаренило цијена. То значи да један број људи који се баве продајом нафте и нафтних деривата у малопродаји у суштини не поштује наше уредбе - нагласио је Вишковић.

Он је навео да је зато тражио да Инспекторат путем надлежних инспекција све то провјери.

Вишковић је објаснио да набавна цијена нафте плус маржа представља цијену у малопродаји, али да је очигледно да неки покушавају да укалкулишу мало веће марже него што су прописане, и ту настаје проблем.

Говорећи о налогу за контролу цијена основних животних намирница, Вишковић је навео да је за први дан контроле добио податак да од 50 контролисаних објеката, готово 40 није поштовало уредбе Владе.

-Ми ћемо радити у континуитету. Обећавам грађанима Српске да ћемо то у наредним данима и мјесецима радити сваки дан. Зато и постоји Инспекторат. То није атак ни на кога. Понашајмо се одговорно сви у свом послу, поштујмо уредбе Владе Српске и нико неће бити санкционисан - рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће сви који крше уредбе Владе и законске прописе бити санкционисани.

Вишковић је указао да ентитетске власти немају механизме да саме могу ограничити одређене цијене јер онда би дошли у дискриминишућу позицију грађани у једном ентитету.

Напомиње да је то у надлежности заједничких институција, подсјетивши да је и за пелет Српска морала да постигне договор са Владом ФБиХ, па да одлуку донесе Савјет министара.

Вишковић је поручио да ће и убудуће, ако се укаже потреба и за одређене остале производе, инсистирати да буду ограничене цијене као што је то учињено и са мјером за пелет.

Према налогу премијера, од почетка мјесеца појачане су контроле цијена, а до данас су издата 32 прекршајна налога. Према подацима Инспектората, у 32 случаја утврђено је прекорачење маржи на основне животне намирнице, док је 21 казна изречена на основу прекомјерених цијена осталих роба.

Због прекорачења маржи на основне животне намирнице, маркети и тржни центри санкционисани су са 237.000 КМ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана