Višković naložio inspektoratu jaču kontrolu cijena na pumpama

Srna
Višković naložio inspektoratu jaču kontrolu cijena na pumpama

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je danas Inspektoratu da pojača kontrole cijena naftnih derivata na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Višković je istakao da bi kontrola cijena goriva na benzinskim pumpama, koju je naložio Inspektoratu, trebalo da bude na korist građana Republike Srpske.

Višković je pozvao sve da se ponašaju odgovorno i istakao da će biti sankcionisani svi oni koji krše uredbe Vlade.

-Cijene nafte i naftnih derivata padaju iz dana u dan na svjetskim berzama i za očekivati je da cijene u malopradaji u BiH i Srpskoj to prate. Isto tako, kad rastu cijene na tim berzama, rastu i u maloprodaji - naveo je Višković.

On je rekao da zato očekuje da, ako padaju cijene na svjetskim berzama, taj pad prate i cijene u maloprodaji.

-Čest je izgovor (prodavaca) da imaju zalihe i količine koje su nabavili po višoj cijeni i, dok se one ne prodaju, ne mogu smanjiti cijene, što je logično. Ali, bi se trebalo voditi istim principim i kod poskupljenja jer i tada imaju zalihe sa nižim cijenama koje ne bi trebalo preko noći da rastu - naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se to ne poštuje u potpunosti.

-Ne kod svih, ali možemo primijetiti širom Srpske šarenilo cijena. To znači da jedan broj ljudi koji se bave prodajom nafte i naftnih derivata u maloprodaji u suštini ne poštuje naše uredbe - naglasio je Višković.

On je naveo da je zato tražio da Inspektorat putem nadležnih inspekcija sve to provjeri.

Višković je objasnio da nabavna cijena nafte plus marža predstavlja cijenu u maloprodaji, ali da je očigledno da neki pokušavaju da ukalkulišu malo veće marže nego što su propisane, i tu nastaje problem.

Govoreći o nalogu za kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica, Višković je naveo da je za prvi dan kontrole dobio podatak da od 50 kontrolisanih objekata, gotovo 40 nije poštovalo uredbe Vlade.

-Mi ćemo raditi u kontinuitetu. Obećavam građanima Srpske da ćemo to u narednim danima i mjesecima raditi svaki dan. Zato i postoji Inspektorat. To nije atak ni na koga. Ponašajmo se odgovorno svi u svom poslu, poštujmo uredbe Vlade Srpske i niko neće biti sankcionisan - rekao je Višković.

On je istakao da će svi koji krše uredbe Vlade i zakonske propise biti sankcionisani.

Višković je ukazao da entitetske vlasti nemaju mehanizme da same mogu ograničiti određene cijene jer onda bi došli u diskriminišuću poziciju građani u jednom entitetu.

Napominje da je to u nadležnosti zajedničkih institucija, podsjetivši da je i za pelet Srpska morala da postigne dogovor sa Vladom FBiH, pa da odluku donese Savjet ministara.

Višković je poručio da će i ubuduće, ako se ukaže potreba i za određene ostale proizvode, insistirati da budu ograničene cijene kao što je to učinjeno i sa mjerom za pelet.

Prema nalogu premijera, od početka mjeseca pojačane su kontrole cijena, a do danas su izdata 32 prekršajna naloga. Prema podacima Inspektorata, u 32 slučaja utvrđeno je prekoračenje marži na osnovne životne namirnice, dok je 21 kazna izrečena na osnovu prekomjerenih cijena ostalih roba.

Zbog prekoračenja marži na osnovne životne namirnice, marketi i tržni centri sankcionisani su sa 237.000 KM.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana