Вирус послао раднике на годишњи одмор

Милијана Латиновић
Вирус послао раднике на годишњи одмор

БАЊАЛУКА - Стотине радника који свакодневно прелазе границу БиХ да би дошли на посао ситуација због вируса корона приморала је да узму годишњи одмор или боловање, а предузећа да изврше реорганизацију, да производња не би била доведена у питање.

У предузећима која се налазе у пограничним локалним заједницама истичу да су свјесни ситуације те да у складу са препорукама надлежних траже најбоље могуће рјешење за све запослене.

Власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић истиче да су и послодавци и радници на истом задатку, да одрже производњу и сачувају радна мјеста.

- Код нас у предузећу запослен је радник који живи у Хрватској и долази једном седмично у фабрику. Одлучили смо да он остане код своје куће и да не долази све док траје ванредно стање. Настојимо да ову ситуацију превазиђемо тако што ће запослени који нису у могућности да долазе узети годишњи одмор - рекао је Пазуревић, који је и предсједник Подручне привредне коморе Добој.

Он је додао да према његовим сазнањима нико од запослених из пограничних подручја није остао без посла.

Међу предузећима која су доспјела у незавидан положај због новонастале ситуације изазване ширењем вируса корона је и “Алумина” Зворник, која запошљава 100 радника из пограничних дијелова Србије, прије свега из Лознице и Малог Зворника.

- Ти радници су због увођења нових мјера и прописа наишли на проблем у вези са редовним доласком на посао. Производни капацитети биће прилагођени ситуацији и приликама на тржишту те с тим у вези креирамо оптимизацију броја извршилаца. Запосленима из свих сектора омогућено је да искористе годишњи одмор, водећи при томе рачуна да не буде угрожен процес рада те да буде обезбијеђена замјењивост радног особља и омогућен рад од куће за раднике којима природа посла то дозвољава - навели су у “Алумини”.

Исту судбину дијеле и радници из БиХ који путују на посао у Србију и Хрватску. У незавидан положај доспјели су и многи Требињци који су свакодневно путовали на релацији Требиње - Дубровник.

Требињац који ради у сусједном Дубровнику Марко Зуровац каже за “Глас Српске” да нико још није добио отказ те да послодавци нуде најбоља могућа рјешења.

- Многи су узели годишњи одмор, с обзиром на новонасталу ситуацију, а за неке раднике из Требиња послодавци у Дубровнику обезбиједили су смјештај, да не би прелазили границу, јер би у том случају морали у карантин - рекао је Зуровац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана