Велибор Станић, директор Шумског газдинства “Бањалука”: Позитивно пословање и ове године

Дарко Момић
Велибор Станић, директор Шумског газдинства “Бањалука”: Позитивно пословање и ове године

Шумско газдинство “Бањалука” за девет мјесеци ове године остварило је приход од 6.213.197 КМ, док су у истом периоду расходи били 6.034.685 КМ, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” директор ШГ “Бањалука” Велибор Станић.

Он је истакао да је сјеча остварена у проценту од 91 одсто у односу на динамички план, извоз 92 одсто, а отпрема у проценту од 93 одсто, додајући да је стање залиха закључно са 30. септембром било 7.080 кубика, а просјечна цијена 87,69 КМ, што је више од планске за 6,5 КМ.

- Бруто добит је 178.512 КМ, али када се узму и непрокњижене ставке повећаних вриједности залиха шумских дрвних сортимената, приходи по основу разлике средстава одвојене и утрошене просте репродукције и непрокњижени налози сјече, извоза и износа, бруто добит је 328.407 КМ - каже Станић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Какве резултате очекујете на крају године?

СТАНИЋ: Ако остану овакви трендови, рачунамо да ћемо закључно са 31. децембром овај резултат или задржати или побољшати. Наравно, то зависи и од временских прилика, јер знамо да је наша производња под отвореним небом, али ако се не деси нешто непредвиђено, односно ако нас не задесе временске непогоде, овај резултат можемо поправити. Углавном, сигуран сам да ће година бити успјешна и да ће ШГ “Бањалука” и ову годину завршити позитивним пословањем.

ГЛАС: Какви су резултати у односу на прошлу годину?

СТАНИЋ: Бољи су резултати, али морам нагласити да смо сада у првој години десетогодишње шумско-привредне основе, док је прошла година била десета, што је обично најтежа година, али и њу смо завршили позитивно.

ГЛАС: Колико је епидемија вируса корона утицала на ваше пословање?

СТАНИЋ: Као и у свим другим областима, корона је оставила посљедице, али више је утицала на наше купце и дрвопрерађиваче него на наш рад. Ми нисмо имали проблема са производњом, мало је било проблема са пласманом, али то смо пребродили, о чему свједочи и финансијски резултат.

ГЛАС: Каква је ситуација када су у питању шумске крађе?

СТАНИЋ: Морам прво да кажем да је ШГ “Бањалука” по много чему специфично. Газдујемо са око 47.000 хектара на простору Бањалуке, Челинца и Лакташа и на том огромном простору који је отворен што јавним, што сеоским саобраћајницама имамо 40 шумара. Само комплекс Мањаче и Чемернице представљају компактне цјелине, док су остали дијелови газдинства испресијецани приватним парцелама, тако да често долази до проблема. Упркос свему томе, шумске крађе су по познатим и непознатим починиоцима на нивоу од око 700 кубика годишње.

ГЛАС: Стално говоримо о сјечи, каква је ситуација са пошумљавањем?

СТАНИЋ: У плану за ову годину је пошумљавање 40 хектара са око 100.000 садница, углавном црног бора, јеле, смрче, букве, храста... Један дио смо завршили, а до краја године ће бити и остало. Све радимо углавном властитом радном снагом, јер то даје најбоље резултате.

ГЛАС: Какви су планови за наредну годину?

СТАНИЋ: О томе ћемо моћи детаљније говорити за отприлике мјесец дана, када наши планови и пројекти буду уклопљени у производно-финансијски план, али очекујемо да ће бити успјешна и за наше газдинство и за “Шуме Републике Српске”.

Корона

ГЛАС: Колико је вирус корона погодио запослене у ШГ “Бањалука”?

СТАНИЋ: Имали смо појединачних случајева, али, на срећу, нисмо имали никакав кластер. Ипак, апелујем на све, не само на наше запослене него на све људе, да се пазе и буду одговорни и према себи и према другима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана