Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva “Banjaluka”: Pozitivno poslovanje i ove godine

Darko Momić
Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva “Banjaluka”: Pozitivno poslovanje i ove godine

Šumsko gazdinstvo “Banjaluka” za devet mjeseci ove godine ostvarilo je prihod od 6.213.197 KM, dok su u istom periodu rashodi bili 6.034.685 KM, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” direktor ŠG “Banjaluka” Velibor Stanić.

On je istakao da je sječa ostvarena u procentu od 91 odsto u odnosu na dinamički plan, izvoz 92 odsto, a otprema u procentu od 93 odsto, dodajući da je stanje zaliha zaključno sa 30. septembrom bilo 7.080 kubika, a prosječna cijena 87,69 KM, što je više od planske za 6,5 KM.

- Bruto dobit je 178.512 KM, ali kada se uzmu i neproknjižene stavke povećanih vrijednosti zaliha šumskih drvnih sortimenata, prihodi po osnovu razlike sredstava odvojene i utrošene proste reprodukcije i neproknjiženi nalozi sječe, izvoza i iznosa, bruto dobit je 328.407 KM - kaže Stanić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Kakve rezultate očekujete na kraju godine?

STANIĆ: Ako ostanu ovakvi trendovi, računamo da ćemo zaključno sa 31. decembrom ovaj rezultat ili zadržati ili poboljšati. Naravno, to zavisi i od vremenskih prilika, jer znamo da je naša proizvodnja pod otvorenim nebom, ali ako se ne desi nešto nepredviđeno, odnosno ako nas ne zadese vremenske nepogode, ovaj rezultat možemo popraviti. Uglavnom, siguran sam da će godina biti uspješna i da će ŠG “Banjaluka” i ovu godinu završiti pozitivnim poslovanjem.

GLAS: Kakvi su rezultati u odnosu na prošlu godinu?

STANIĆ: Bolji su rezultati, ali moram naglasiti da smo sada u prvoj godini desetogodišnje šumsko-privredne osnove, dok je prošla godina bila deseta, što je obično najteža godina, ali i nju smo završili pozitivno.

GLAS: Koliko je epidemija virusa korona uticala na vaše poslovanje?

STANIĆ: Kao i u svim drugim oblastima, korona je ostavila posljedice, ali više je uticala na naše kupce i drvoprerađivače nego na naš rad. Mi nismo imali problema sa proizvodnjom, malo je bilo problema sa plasmanom, ali to smo prebrodili, o čemu svjedoči i finansijski rezultat.

GLAS: Kakva je situacija kada su u pitanju šumske krađe?

STANIĆ: Moram prvo da kažem da je ŠG “Banjaluka” po mnogo čemu specifično. Gazdujemo sa oko 47.000 hektara na prostoru Banjaluke, Čelinca i Laktaša i na tom ogromnom prostoru koji je otvoren što javnim, što seoskim saobraćajnicama imamo 40 šumara. Samo kompleks Manjače i Čemernice predstavljaju kompaktne cjeline, dok su ostali dijelovi gazdinstva ispresijecani privatnim parcelama, tako da često dolazi do problema. Uprkos svemu tome, šumske krađe su po poznatim i nepoznatim počiniocima na nivou od oko 700 kubika godišnje.

GLAS: Stalno govorimo o sječi, kakva je situacija sa pošumljavanjem?

STANIĆ: U planu za ovu godinu je pošumljavanje 40 hektara sa oko 100.000 sadnica, uglavnom crnog bora, jele, smrče, bukve, hrasta... Jedan dio smo završili, a do kraja godine će biti i ostalo. Sve radimo uglavnom vlastitom radnom snagom, jer to daje najbolje rezultate.

GLAS: Kakvi su planovi za narednu godinu?

STANIĆ: O tome ćemo moći detaljnije govoriti za otprilike mjesec dana, kada naši planovi i projekti budu uklopljeni u proizvodno-finansijski plan, ali očekujemo da će biti uspješna i za naše gazdinstvo i za “Šume Republike Srpske”.

Korona

GLAS: Koliko je virus korona pogodio zaposlene u ŠG “Banjaluka”?

STANIĆ: Imali smo pojedinačnih slučajeva, ali, na sreću, nismo imali nikakav klaster. Ipak, apelujem na sve, ne samo na naše zaposlene nego na sve ljude, da se paze i budu odgovorni i prema sebi i prema drugima.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana