Привредна комора РС: Велетрговцима омогућити рад

Срна
Привредна комора РС: Велетрговцима омогућити рад

БАЊАЛУКА - Привредна комора Републике Српске затражила је да буде укинута потпуна забрана рада велетрговина из којих се сировинама и материјалима снабдијевају домаћа производна предузећа.

“Треба омогућити набавку сировина и материјала неопходних за производни процес у нашим привредним друштвима тако што ће бити укинута потпуна забрана рада велетрговаца. Домаћа предузећа која нису зависна од увоза материјала због забране не могу да их купе од домаћих велетрговаца и трпе посљедице. Тај проблем би могао бити ријешен ако би била укинута потпуна забрана рада велетрговцима”, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Он је подсјетио да је предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић као члан Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске предложио и низ других питања која је потребно хитно рјешавати.

“Неопходно је ријешити проблеме у вези са недостатком јасних и јединствених планова и инструкција за поступање у условима ванредне ситуације у Српској. С обзиром на то да је заједнички циљ институција власти и привреде да у ванредним околностима омогућимо одвијање привредних активности колико год је то могуће како би негативне посљедице биле сведене на минимум, неопходно је обезбиједити јединствена правила поступања на територији цијеле Српске и спровођење мјера од интереса за привреду и становништво на истовјетан начин”, каже Благојевић.

Он је додао да постоји проблем и са недостатком средстава за дезинфекцију и заштитне опреме јер не постоји могућност увоза те опреме.

“Треба испитати могућност за покретање производње заштитних средстава која недостају у домаћим привредним капацитетима”, рекао је Благојевић.

Он је подсјетио да је постигнут договор са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем да ће контактирати са институцијама других држава само на основу званичних података о проблемима у пословању привреде које му доставе привредне коморе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

“Због тога Привредна комора Српске позива привредна друштва да нам доставе информације о свим проблемима са којима се суочавају у пословању као посљедицом вируса корона. Њих ћемо прослиједити Спољнотрговинској комори БиХ која ће објединити са подацима Привредне коморе ФБиХ и доставити министарству да би оно могло рјешавати проблеме у сарадњи са институцијама других држава”, нагласио је Благојевић.

Иако су донесене званичне одлуке о омогућавању транспорта робе, додао је он, поједина предузећа се још суочавају са проблемима приликом транспорта робе у Италију и обрнуто преко Хрватске и Словеније.

“Јавља се проблем и са недостатком возача који претходних 14 дана нису били на територији на којој је ескалирала ситуација у вези са вирусом корона. Возачи који су дошли са подручја гдје је ситуација ескалирала су у изолацији и нису у могућности да возе. Проблем са мањком возача био је присутан и прије избијања вируса корона, а сада се увукао и страх међу возаче који нису спремни да возе на те територије, а посебно у Италију”, истакао је Благојевић.

Он је навео да се јавља и проблем са прометом робе због затварања граница Србије која је прогласила ванредно стање и забранила улазак страним држављанима на своју територију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана