Вечерас са заласком сунца почиње мјесец рамазана

Срна
Вечерас са заласком сунца почиње мјесец рамазана

САРАЈЕВО - Према календару Исламске заједнице у БиХ вечерас са заласком сунца почиње месец рамазана, а први дан једномесечног постаје је сутра за муслимане у БиХ и региону.

Месец рамазан девети је месец хиџретског лунарног календара, када се пости, а то значи да се храна и пиће не узимају током дана, већ само током ноћи са заласком сунца па до зоре.

Значај месеца рамазана је што је у њему започело објављивање Кур’ана, последње Божје Објаве. Рамазан је за исламске вернике највзажнији месец, а пост подразумева уздржавање не само од хране и пића већ и од лоших мисли и дела. Пост је строга обавеза за сваког здравог муслимана, а поштедхени су деца, труднице и болесни.

Ријасет Исламске заједнице у БиХ ће током овог месеца организирати бројне верске активности и јединствене програме поводом обележавања посебних датума као што су Лејлетул-бедра, Фетху-Мекке и Лејлетул-кадра.

Након тридесетодневног поста слиједи Рамазански бајрам, када се прекида пост, а ове године овај тродневни празник почиње 21. априла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана