Večeras sa zalaskom sunca počinje mjesec ramazana

Srna
Večeras sa zalaskom sunca počinje mjesec ramazana

SARAJEVO - Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH večeras sa zalaskom sunca počinje mesec ramazana, a prvi dan jednomesečnog postaje je sutra za muslimane u BiH i regionu.

Mesec ramazan deveti je mesec hidžretskog lunarnog kalendara, kada se posti, a to znači da se hrana i piće ne uzimaju tokom dana, već samo tokom noći sa zalaskom sunca pa do zore.

Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, poslednje Božje Objave. Ramazan je za islamske vernike najvzažniji mesec, a post podrazumeva uzdržavanje ne samo od hrane i pića već i od loših misli i dela. Post je stroga obaveza za svakog zdravog muslimana, a poštedheni su deca, trudnice i bolesni.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će tokom ovog meseca organizirati brojne verske aktivnosti i jedinstvene programe povodom obeležavanja posebnih datuma kao što su Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Nakon tridesetodnevnog posta slijedi Ramazanski bajram, kada se prekida post, a ove godine ovaj trodnevni praznik počinje 21. aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana