Успомене на патријарха Павла измамиле сузе

Драгана Келеч
Успомене на патријарха Павла измамиле сузе

Бањалука - Скромност, духовност и људскост одишу из сваког предмета и фотографије из заоставштине патријарха српског Павла изложених у Бањалуци.

Галерија Академије наука и умјетности РС била је у понедјељак увече претијесна да прими све оне који су жељели да буду свједоци отварања изложбе "Сведочим, само..." Саткана од успомена изложба је кроз књиге, иконе, прибор за писање, алат, мантије, ордење, одјећу и обућу које је патријарх Павле свакодневно користио у свима пробудила емоције, а појединцима измамила и сузе.

Предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић рекао је отварајући изложбу да је ријеч о изузетном догађају који се разликује од свих других у РС, јер је посвећен великану српске духовности и саборности.

- То није био патријарх као други. То је човјек кога су сви још за живота звали свецем, а то је заслужио јер је позивао цијели свијет да буду људи, да буду пријатељи једни другима, да се воле - истакао је Кузмановић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да је изложба пренесена је из Београда у Бањалуку, јер је патријарх имао посебан однос према српском народу западно од Дрине и према рађању РС.

- Више од 20 пута је посјетио Српску, увијек нас је охрабривао и опомињао својом чувеном мишљу: "Будите људи" - истакао је Давидовић.

Владика бихаћко-петровачки Атанасије присјетио се сусрета са патријархом Павлом.

- Дешавало се у Призрену да после поноћи када се се неко разболи изненада бане патријарх Павле и посети болесника. Мало се прича о томе, али он је својим молитвама исцељивао и умудривао, а посебно је лечио душу - додао је владика Атанасије.

Изложба коју је припремио Музеј СПЦ организована је поводом 100 година од рођења и пет година од смрти патријарха Павла. Првобитно је била постављена у Београду, а у Бањалуци ће бити отворена до 31. марта. Подијељена је у три цјелине, које патријарха Павла приказују кроз свјетовни, монашки и период у којем је био поглавар СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана