Ученици таленат брусе у Петници

М. Л.
Ученици таленат брусе у Петници

Ваљево - Истраживачка станица "Петница" код Ваљева угостиће ове године 16 ученика из Српске, који су због изузетних резултата позвани да таленат брусе у Србији.

Зимски семинари из природних и друштвених наука почињу идуће седмице.

Међу талентованим средњошколцима из региона који ће стечено знање усавршавати у "Петници" је и гимназијалка Винка Дакић из Теслића, која компликоване задатке из математике и физике рјешава без имало муке.

- Позвана сам на семинар "Астрономија два" на којем ћемо писати пројекте и мини научне радове. Одувијек ме поред математике и физике занимала и астрономија, али нисам имала прилику да је изучавам кроз редовно образовање - рекла је Дакићева и додала да је у "Петници" до сада била три пута на различитим семинарима.

Ова ученица четвртог разреда гимназије у теслићком Средњошколском центру "Јован Дучић" по завршетку средње школе планира да упише Факултет техничких наука у Новом Саду или студије физике и астрономије.

Програмски директор "Петнице" Никола Божић каже да су већ годинама ученици подједнако заинтересовани за природне, друштвене и техничке науке.

- Током ове зиме биће организована укупно 44 семинара, који завршавају средином априла. Организовали смо прошле седмице семинар за нове вршњачке едукаторе, а у току је и семинар за 16 школа из Србије и Хрватске на тему роботике и програмирања - рекао је Божић и додао да ове године планирају и низ програма за студенте из области машинског учења, космологије, хемије, микроскопије и археологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана