Učenici talenat bruse u Petnici

M. L.
Učenici talenat bruse u Petnici

Valjevo - Istraživačka stanica "Petnica" kod Valjeva ugostiće ove godine 16 učenika iz Srpske, koji su zbog izuzetnih rezultata pozvani da talenat bruse u Srbiji.

Zimski seminari iz prirodnih i društvenih nauka počinju iduće sedmice.

Među talentovanim srednjoškolcima iz regiona koji će stečeno znanje usavršavati u "Petnici" je i gimnazijalka Vinka Dakić iz Teslića, koja komplikovane zadatke iz matematike i fizike rješava bez imalo muke.

- Pozvana sam na seminar "Astronomija dva" na kojem ćemo pisati projekte i mini naučne radove. Oduvijek me pored matematike i fizike zanimala i astronomija, ali nisam imala priliku da je izučavam kroz redovno obrazovanje - rekla je Dakićeva i dodala da je u "Petnici" do sada bila tri puta na različitim seminarima.

Ova učenica četvrtog razreda gimnazije u teslićkom Srednjoškolskom centru "Jovan Dučić" po završetku srednje škole planira da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu ili studije fizike i astronomije.

Programski direktor "Petnice" Nikola Božić kaže da su već godinama učenici podjednako zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

- Tokom ove zime biće organizovana ukupno 44 seminara, koji završavaju sredinom aprila. Organizovali smo prošle sedmice seminar za nove vršnjačke edukatore, a u toku je i seminar za 16 škola iz Srbije i Hrvatske na temu robotike i programiranja - rekao je Božić i dodao da ove godine planiraju i niz programa za studente iz oblasti mašinskog učenja, kosmologije, hemije, mikroskopije i arheologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana