У Требињу отворена изложба “Пут до побједе”

Срна
У Требињу отворена изложба “Пут до побједе”

ТРЕБИЊЕ - Изложба “Пут до побједе - историјски извори свједоче”, коју су поводом 75 година од побједе над фашизмом организовали град Требиње и Амбасада Руске Федерације у БиХ, отворена је вечерас у требињском Културном центру.

Изложбу, чија је тема ослобођење земаља југоисточне Европе од нацистичке окупације, отворио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Требињци могу да виде и архивске фотографије и плакате који се чувају у фундусу Државног централног музеја модерне историје Русије и Централног архива Министарства одбране.

Иванцов је рекао да је Руска Федерација много захвална народима бивше Југославије за њихово учешће у борби против фашизма.

Он је истакао да Русија цијени антифашистичку традицију која постоји у Републици Српској.

“Били смо тада заједно - када смо ослобађали Београд, Бањалуку, а заједно смо и данас кад градимо нови живот у Европи. Те братске везе остварене тих година помажу нам сада да наставимо да се дружимо и будемо добри пријатељи”, нагласио је Иванцов.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је посебан значај ове изложбе.

“На дјелу су озбиљни покушаји да једна велика сила побједница, СССР, буде приказана у другачијем свјетлу, релативизацијом њеног доприноса побједи антифашистичке коалиције. Слични ревизионистички покушаји по питању улоге - не само у Другом, већ и Првом свјетском рату, усмјерени су и против српског народа”, рекао је Бањак.

У оквиру истог програма вечерас је у биоскопу Културног центра почела и дводневна “Ревија руског филма” - пројекцијом епско-биографског остварења “Битка за Севастопољ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана