U Trebinju otvorena izložba “Put do pobjede”

Srna
U Trebinju otvorena izložba “Put do pobjede”

TREBINjE - Izložba “Put do pobjede - istorijski izvori svjedoče”, koju su povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom organizovali grad Trebinje i Ambasada Ruske Federacije u BiH, otvorena je večeras u trebinjskom Kulturnom centru.

Izložbu, čija je tema oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije, otvorio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Trebinjci mogu da vide i arhivske fotografije i plakate koji se čuvaju u fundusu Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije i Centralnog arhiva Ministarstva odbrane.

Ivancov je rekao da je Ruska Federacija mnogo zahvalna narodima bivše Jugoslavije za njihovo učešće u borbi protiv fašizma.

On je istakao da Rusija cijeni antifašističku tradiciju koja postoji u Republici Srpskoj.

“Bili smo tada zajedno - kada smo oslobađali Beograd, Banjaluku, a zajedno smo i danas kad gradimo novi život u Evropi. Te bratske veze ostvarene tih godina pomažu nam sada da nastavimo da se družimo i budemo dobri prijatelji”, naglasio je Ivancov.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je poseban značaj ove izložbe.

“Na djelu su ozbiljni pokušaji da jedna velika sila pobjednica, SSSR, bude prikazana u drugačijem svjetlu, relativizacijom njenog doprinosa pobjedi antifašističke koalicije. Slični revizionistički pokušaji po pitanju uloge - ne samo u Drugom, već i Prvom svjetskom ratu, usmjereni su i protiv srpskog naroda”, rekao je Banjak.

U okviru istog programa večeras je u bioskopu Kulturnog centra počela i dvodnevna “Revija ruskog filma” - projekcijom epsko-biografskog ostvarenja “Bitka za Sevastopolj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana