У музеју Орловача изложене и кости праисторијског медвједа

Срна
У музеју Орловача изложене и кости праисторијског медвједа

ПАЛЕ - У музеју Орловача у Сумболовцу код Пала данас су, поводом Међународног дана музеја, изложени сви палеонтолошки налази, као и кости праисторијског медвједа које се могу виђети поново, након 12 година.

Кости које се налазе у музеју су палеонтолошки налази стари од 10.000 до 12.000 година.

Самостални стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је да је музејска поставка пећине Орловача постављена 2014. године, са палеонтолошким остацима који су пронађени у пећини од почетка њеног истраживања 2001. године.

“Нажалост, 2009. године неке од костију су отуђене из музеја, гђе су биле изложене. Прије мјесец дана су пронађене, а уз помоћ чланова Спелеолошко-еколошког друштва жОрловачаж обрадили смо их и заштитили, па су поново изложене у музеју. Изложене су палеонтолошке лобање, вилице, бутне кости, поткољеничне кости”, изјавио је Самарџић новинарима.

Самарџић је подсјетио да је у археолошким налазиштима на врху стијене Орловача пронађена опека из римског доба, будући да су у том добу људи насељавали углавном изворишта, на ријекама прали посуђе, па је пронађена и грнчарија стара око 2.500 година, која је изложена у музејској поставци.

Према његовим ријечима, труде се да понуде што већи број садржаја за љетну сезону како би привукли туристе, па је у плану изградња ресторана, у којем ће туристи чекати на свој термин за обилазак.

Он је подсјетио да, од априла до новембра, пећина ради сваким даном, осим понеђељка, у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова.

Самарџић је рекао да посјетиоце распоређују у групе, те да су ту и туристи који не посјећују пећину и адреналинске садржаје, већ желе само да прошетају, због чега је направљено неколико стаза здравља, које воде до видиковца на врху пећине.

Самарџић, који је и предсједник Спелеолошког друштва, истакао је да истражују од 2017. године, тако да су кренули у нова истраживања не само пећине Орловача, већ и других спелеолошких објеката на подручју општине Пале.

“Циљ нам је да истражимо све паљанске спелеолошке објекте. Истраживања пећина радимо иза киша или неких поплава јер вода избаци те палеонтолошке остатке”, навео је Самарџић.

Директор Туристичке организације “Јахорина” града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да пећина Орловача употпуњује туристичку понуду Источног Сарајева, која је из године у годину све више комплекснија, али и актрактивнија.

“Посебно је интересантна локација пећине јер се налази километар од магистралног пута, што је чини приступачном за туристе, због чега и биљежи велику посјећеност. Са свим новим садржајима и онима које већ имамо, можемо рећи да је туристичка понуда Источног Сарајева најатрактивнија у БиХ, због чега смо и добили назив туристичког мјеста. То нам отвара могућности за неке нове пројекте”, истакао је Тошић.

Тошић је навео да су данас искористили прилику и уручили захвалницу Спелеолошко-еколошком друштву “Орловача”, које је градској Туристичкој организацији помогло приликом реализације пројекта “Упознајте Сарајево - регију Романије” /Ењоy Сарајево – Романија регион/, који је обухватао уређење 45 километара пјешачких стаза и маркирање.

Члан Спелеолошко-еколошког друштва “Орловача” Кристина Шендер рекла је да је у Друштву три године, те да су они првенствено туристички водичи у пећини Орловача.

“Придружила сам се Друштву путем секције географије коју води професор Невен Рудић. Бавимо се истраживањем пећина са нашег подручја, али планирамо да у будућности истражујемо спелеолошке комплексе у Републици Српској и БиХ”, навела је Шендерова и захвалила Тошићу јер признање значи мотивацију за даљи рад Друштва и напредак у истраживању.

Орловача је изванредан Спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа.

Кости пећинског медвједа пронађени су 400 метара од улаза у пећину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана