U muzeju Orlovača izložene i kosti praistorijskog medvjeda

Srna
U muzeju Orlovača izložene i kosti praistorijskog medvjeda

PALE - U muzeju Orlovača u Sumbolovcu kod Pala danas su, povodom Međunarodnog dana muzeja, izloženi svi paleontološki nalazi, kao i kosti praistorijskog medvjeda koje se mogu viđeti ponovo, nakon 12 godina.

Kosti koje se nalaze u muzeju su paleontološki nalazi stari od 10.000 do 12.000 godina.

Samostalni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je da je muzejska postavka pećine Orlovača postavljena 2014. godine, sa paleontološkim ostacima koji su pronađeni u pećini od početka njenog istraživanja 2001. godine.

“Nažalost, 2009. godine neke od kostiju su otuđene iz muzeja, gđe su bile izložene. Prije mjesec dana su pronađene, a uz pomoć članova Speleološko-ekološkog društva žOrlovačaž obradili smo ih i zaštitili, pa su ponovo izložene u muzeju. Izložene su paleontološke lobanje, vilice, butne kosti, potkoljenične kosti”, izjavio je Samardžić novinarima.

Samardžić je podsjetio da je u arheološkim nalazištima na vrhu stijene Orlovača pronađena opeka iz rimskog doba, budući da su u tom dobu ljudi naseljavali uglavnom izvorišta, na rijekama prali posuđe, pa je pronađena i grnčarija stara oko 2.500 godina, koja je izložena u muzejskoj postavci.

Prema njegovim riječima, trude se da ponude što veći broj sadržaja za ljetnu sezonu kako bi privukli turiste, pa je u planu izgradnja restorana, u kojem će turisti čekati na svoj termin za obilazak.

On je podsjetio da, od aprila do novembra, pećina radi svakim danom, osim poneđeljka, u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.

Samardžić je rekao da posjetioce raspoređuju u grupe, te da su tu i turisti koji ne posjećuju pećinu i adrenalinske sadržaje, već žele samo da prošetaju, zbog čega je napravljeno nekoliko staza zdravlja, koje vode do vidikovca na vrhu pećine.

Samardžić, koji je i predsjednik Speleološkog društva, istakao je da istražuju od 2017. godine, tako da su krenuli u nova istraživanja ne samo pećine Orlovača, već i drugih speleoloških objekata na području opštine Pale.

“Cilj nam je da istražimo sve paljanske speleološke objekte. Istraživanja pećina radimo iza kiša ili nekih poplava jer voda izbaci te paleontološke ostatke”, naveo je Samardžić.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da pećina Orlovača upotpunjuje turističku ponudu Istočnog Sarajeva, koja je iz godine u godinu sve više kompleksnija, ali i aktraktivnija.

“Posebno je interesantna lokacija pećine jer se nalazi kilometar od magistralnog puta, što je čini pristupačnom za turiste, zbog čega i bilježi veliku posjećenost. Sa svim novim sadržajima i onima koje već imamo, možemo reći da je turistička ponuda Istočnog Sarajeva najatraktivnija u BiH, zbog čega smo i dobili naziv turističkog mjesta. To nam otvara mogućnosti za neke nove projekte”, istakao je Tošić.

Tošić je naveo da su danas iskoristili priliku i uručili zahvalnicu Speleološko-ekološkom društvu “Orlovača”, koje je gradskoj Turističkoj organizaciji pomoglo prilikom realizacije projekta “Upoznajte Sarajevo - regiju Romanije” /Enjoy Sarajevo – Romanija region/, koji je obuhvatao uređenje 45 kilometara pješačkih staza i markiranje.

Član Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” Kristina Šender rekla je da je u Društvu tri godine, te da su oni prvenstveno turistički vodiči u pećini Orlovača.

“Pridružila sam se Društvu putem sekcije geografije koju vodi profesor Neven Rudić. Bavimo se istraživanjem pećina sa našeg područja, ali planiramo da u budućnosti istražujemo speleološke komplekse u Republici Srpskoj i BiH”, navela je Šenderova i zahvalila Tošiću jer priznanje znači motivaciju za dalji rad Društva i napredak u istraživanju.

Orlovača je izvanredan Speleološki objekat u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda.

Kosti pećinskog medvjeda pronađeni su 400 metara od ulaza u pećinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana