У Бањалуци одржана Светосавска академија: Свети Сава нуди одговоре на све изазове

Срна
У Бањалуци одржана Светосавска академија: Свети Сава нуди одговоре на све изазове

БАЊАЛУКА - Свети Сава је након осам вијекова и даље жива духовна снага српског народа која у сваком времену, па и сада, нуди оригиналан и адекватан одговор на све духовне и друштвене изазове, рекао је протођакон Радојица Жагран.

Протођакон Жагран, који је у име епископа бањалучког Јефрема, отворио академију која је у част Светом Сави вечерас емитована у програму РТРС, поручио да је ово велика духовна светковина посвећена првом српском архипастиру, учитељу и просвјетитељу српског народа и отаџбине.

“Он остаје непревазиђен узор личног, породичног и свенародног живота, али исто тако и одговорног вођења народа, цркве и државе”, истакао је Жагран.

Бесједу о Светом Сави на Светосавској академији у Бањалуци говорио је протонамјесник Зоран Пајкановић, који је поручио да је у роду српском Бог најдивнији у личности Светога Саве.

Пајкановић је подсјетио на ријечи Светог Владике Николаја који је рекао да је Свети Сава “најљепше дијете српско”.

“Отуда није претјеран закључак када се каже да је Свети Сава, најсветији и најумнији човјек кога је родила српска мајка. Учинио је за српски народ, не нешто него све. Он је повезао у небеску хармонију и запојио духом божијим све народне установе и нераздвојно их спојио у једну органску цјелину”, рекао је Пајкановић.

У склопу Светосавске академије, приказане у програму РТРС, уприличен је културно-умјетнички програм који је осликао живот и дјело Светог Саве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана