U Banjaluci održana Svetosavska akademija: Sveti Sava nudi odgovore na sve izazove

Srna
U Banjaluci održana Svetosavska akademija: Sveti Sava nudi odgovore na sve izazove

BANjALUKA - Sveti Sava je nakon osam vijekova i dalje živa duhovna snaga srpskog naroda koja u svakom vremenu, pa i sada, nudi originalan i adekvatan odgovor na sve duhovne i društvene izazove, rekao je protođakon Radojica Žagran.

Protođakon Žagran, koji je u ime episkopa banjalučkog Jefrema, otvorio akademiju koja je u čast Svetom Savi večeras emitovana u programu RTRS, poručio da je ovo velika duhovna svetkovina posvećena prvom srpskom arhipastiru, učitelju i prosvjetitelju srpskog naroda i otadžbine.

“On ostaje neprevaziđen uzor ličnog, porodičnog i svenarodnog života, ali isto tako i odgovornog vođenja naroda, crkve i države”, istakao je Žagran.

Besjedu o Svetom Savi na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci govorio je protonamjesnik Zoran Pajkanović, koji je poručio da je u rodu srpskom Bog najdivniji u ličnosti Svetoga Save.

Pajkanović je podsjetio na riječi Svetog Vladike Nikolaja koji je rekao da je Sveti Sava “najljepše dijete srpsko”.

“Otuda nije pretjeran zaključak kada se kaže da je Sveti Sava, najsvetiji i najumniji čovjek koga je rodila srpska majka. Učinio je za srpski narod, ne nešto nego sve. On je povezao u nebesku harmoniju i zapojio duhom božijim sve narodne ustanove i nerazdvojno ih spojio u jednu organsku cjelinu”, rekao je Pajkanović.

U sklopu Svetosavske akademije, prikazane u programu RTRS, upriličen je kulturno-umjetnički program koji je oslikao život i djelo Svetog Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana