Све више малишана враћа се у вртић

Анита Јанковић Речевић
Све више малишана враћа се у вртић

БАЊАЛУКА - Либерализација мјера и повратак родитеља на посао протеклих дана утицали су на пораст броја малишана у вртићима, који су се према ријечима васпитача, лако прилагодили новим мјерама за боравак у обданишту.

Већина предшколских установа у Српској врата за малишане отворила је 11. маја, међутим првих дана су стизала само дјеца чији родитељи нису имали алтернативу, али како се живот постепено враћа у нормалу, тако су и дјечија граја и смијех из обданишта све гласнији.

У бањалучке вртиће, у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање уназад седам дана у просјеку долази око 140 дјеце, док је у првој седмици рада, након двомјесечне паузе, било њих осамдесетак.

- Највећи број пријава за поновни полазак дјеце у вртиће се односи на 1. јун и ми се већ спремамо. Започели смо другу фазу тестирања васпитача - истакла је директорица центра Јелене Куртиновић и додала да су дјеца и даље распоређена у осам објеката те да очекује да ће у току јуна почети да раде у пуном капацитету.

У граду на Врбасу почела је да ради и већина приватних предшколских установа, а од понедјељка ће кренути и неколицина њих који до сада нису отворили свој врата.

- Очекивали смо да ће бити много теже, али смо се сви веома брзо прилагодили. Дјеца су савршено прихватила мјере, нема проблема ни код социјалне дистанце, једино је мало више посла за раднике, јер морају свако јутро узимати изјаву од родитеља, мјерити температуру дјеци и слично. Свакодневно добијамо све више позива родитеља који желе да се њихова дјеца врате у вртић - истакла је портпарол Иницијативе приватних предшколских установа у Бањалуци Кристина Пераћ. Она је истакла да би због повећаних захтјева родитеља од 1. јуна могли имати проблем, имајући у виду да је на снази мјера према којој у групи не смије бити више од десеторо дјеце.

- Тражили смо да нам буде одобрен боравак већег броја дјеце у групи, јер по садашњим препорукама већина вртића не може примити све малишане који морају да се врате. Родитељи су се вратили на посао и малишане нема ко да чува, тако да очекујемо да ће та мјера бити промијењена - казала је Пераћева.

И директор вртића "Чика Јова Змај" из Бијељине Славиша Вујановић сматра да ће од 1. јуна бити готово па немогуће поштовати поменуту препоруку.

- Број дјеце се свакодневно повећава. У вртић ових дана долази око 110 дјеце, док је 11. маја било њих 84. Међутим, имамо најаву да ће од 1. јуна кренути већи број малишана, због чега се надамо да ће у групама бити дозвољен боравак 28 малишана, како и јесте у редовном програму - казао је Вујановић и додао да су дјеца једва дочекала да се врате у вртиће, наглашавајући да је рад васпитача и осталог особља отежан због додатне одговорности.

Тестирање

Институт за јавно здравство РС јуче је објавио допуњено упутство за постепено ублажавање мјере у предшколским установама, према којем је неопходно да васпитачи и други запослени који долазе у директан контакт са дјецом, прије почетка рада у вртићу буду тестирани на присуство вируса корона.

Иако до сада није било обавезно, у већини обданишта која су почела да раде васпитачице и друго особље су тестирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана