Sve više mališana vraća se u vrtić

Anita Janković Rečević
Sve više mališana vraća se u vrtić

BANjALUKA - Liberalizacija mjera i povratak roditelja na posao proteklih dana uticali su na porast broja mališana u vrtićima, koji su se prema riječima vaspitača, lako prilagodili novim mjerama za boravak u obdaništu.

Većina predškolskih ustanova u Srpskoj vrata za mališane otvorila je 11. maja, međutim prvih dana su stizala samo djeca čiji roditelji nisu imali alternativu, ali kako se život postepeno vraća u normalu, tako su i dječija graja i smijeh iz obdaništa sve glasniji.

U banjalučke vrtiće, u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje unazad sedam dana u prosjeku dolazi oko 140 djece, dok je u prvoj sedmici rada, nakon dvomjesečne pauze, bilo njih osamdesetak.

- Najveći broj prijava za ponovni polazak djece u vrtiće se odnosi na 1. jun i mi se već spremamo. Započeli smo drugu fazu testiranja vaspitača - istakla je direktorica centra Jelene Kurtinović i dodala da su djeca i dalje raspoređena u osam objekata te da očekuje da će u toku juna početi da rade u punom kapacitetu.

U gradu na Vrbasu počela je da radi i većina privatnih predškolskih ustanova, a od ponedjeljka će krenuti i nekolicina njih koji do sada nisu otvorili svoj vrata.

- Očekivali smo da će biti mnogo teže, ali smo se svi veoma brzo prilagodili. Djeca su savršeno prihvatila mjere, nema problema ni kod socijalne distance, jedino je malo više posla za radnike, jer moraju svako jutro uzimati izjavu od roditelja, mjeriti temperaturu djeci i slično. Svakodnevno dobijamo sve više poziva roditelja koji žele da se njihova djeca vrate u vrtić - istakla je portparol Inicijative privatnih predškolskih ustanova u Banjaluci Kristina Perać. Ona je istakla da bi zbog povećanih zahtjeva roditelja od 1. juna mogli imati problem, imajući u vidu da je na snazi mjera prema kojoj u grupi ne smije biti više od desetoro djece.

- Tražili smo da nam bude odobren boravak većeg broja djece u grupi, jer po sadašnjim preporukama većina vrtića ne može primiti sve mališane koji moraju da se vrate. Roditelji su se vratili na posao i mališane nema ko da čuva, tako da očekujemo da će ta mjera biti promijenjena - kazala je Peraćeva.

I direktor vrtića "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine Slaviša Vujanović smatra da će od 1. juna biti gotovo pa nemoguće poštovati pomenutu preporuku.

- Broj djece se svakodnevno povećava. U vrtić ovih dana dolazi oko 110 djece, dok je 11. maja bilo njih 84. Međutim, imamo najavu da će od 1. juna krenuti veći broj mališana, zbog čega se nadamo da će u grupama biti dozvoljen boravak 28 mališana, kako i jeste u redovnom programu - kazao je Vujanović i dodao da su djeca jedva dočekala da se vrate u vrtiće, naglašavajući da je rad vaspitača i ostalog osoblja otežan zbog dodatne odgovornosti.

Testiranje

Institut za javno zdravstvo RS juče je objavio dopunjeno uputstvo za postepeno ublažavanje mjere u predškolskim ustanovama, prema kojem je neophodno da vaspitači i drugi zaposleni koji dolaze u direktan kontakt sa djecom, prije početka rada u vrtiću budu testirani na prisustvo virusa korona.

Iako do sada nije bilo obavezno, u većini obdaništa koja su počela da rade vaspitačice i drugo osoblje su testirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana