“Стазама краља Александра Првог Карађорђевића” маме туристе

ГС
“Стазама краља Александра Првог Карађорђевића” маме туристе

ЗВОРНИК - У просторијама подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику данас је потписан споразум о сарадњи туристичких организација града Зворника и општине Мали Зворник, чиме је започела званична прекогранична сарадња у области туризма ове двије локалне заједнице.

Споразум су потписали директори туристичких организација града Зворника Ивана Ђокић Милановић и општине Мали Зворник Марица Лукић.

Потписивању је претходила промотивна шетња “Стопама краља Александра Првог Карађорђевића” од зворничког Храма Светог Јована Крститеља, те куће Станка Николића код којег је тадашњи регент Александар боравио, до мурала “На ручку код Станка Николића - регент у Зворнику”, преко моста краља Александра Првог Карађорђевића који спаја Зворник и Мали Зворник, до подземног града Карађорђевића.

Милановићева је изјавила новинарима да је ова шетња нови туристички садржај који ће бити увршен у понуду Зворника и Малог Зворника, кроз који ће бити омогућено да туристи посјећују дестинације у ове двије локалне заједнице, а потписани споразум биће оквир за све будуће сарадње које ће у законском оквиру бити прецизиране.

Она је истакла да ће у наредном периоду настојати да осмисле што више занимљивих садржаја који ће привући туристе са обје стране Дрине.

- У овом дијелу Србије постоји неколико бања и када туристи дођу, пожеле да обиђу још нешто. Ово је шанса да им понудимо ове и друге садржаје на зворничком подручју - рекла је Милановићева.

Идејни творац промотивне шетње “Стазама краља Александра Првог Карађорђевића” Станислав Томић рекао је да је Зворник богат историјским догађајима, али да су подаци у неким случајевима штури и да недостају детаљи.

- Управо детаљ боравка краља Александра Карађорђевића, тада регента, на ручку код угледног зворничког трговца Станка Николића дао ми је идеју да осмислим и оживотворим тадашњи пут краља Александра и његов боравак у Зворнику, када је обећао изградњу моста преко Дрине који од 1929. године спаја Зворник и Мали Зворник - рекао је Томић.

Томић је рекао да је у Југословенском архиву пронашао да је у близини куће Станка Николића и православног храма Светог Јована Крститеља основана и прва трговачка школа у Зворнику, што је заслуга богатих српских трговаца и угледних људи тадашњег Зворника.

У шетњи “Краљевим стопама” били су ученици трећег разреда туристичког смјера Средњошколског центра “Петар Кочић” Зворник, чланови планинарских друштава “Корак” и “Младост”, представници Градске управе Зворник и остали суграђани.

Полазна тачке ове шетње је био Храм Светог Јована Крститеља, на којем и даље звоне црквена звона која је овом храму поклонио краљ Александар Први Карађорђевић.

Храм Светог Јована Крститеља ове године ће обиљежити 200 година постојања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана