“Stazama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” mame turiste

GS
“Stazama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” mame turiste

ZVORNIK - U prostorijama podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku danas je potpisan sporazum o saradnji turističkih organizacija grada Zvornika i opštine Mali Zvornik, čime je započela zvanična prekogranična saradnja u oblasti turizma ove dvije lokalne zajednice.

Sporazum su potpisali direktori turističkih organizacija grada Zvornika Ivana Đokić Milanović i opštine Mali Zvornik Marica Lukić.

Potpisivanju je prethodila promotivna šetnja “Stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” od zvorničkog Hrama Svetog Jovana Krstitelja, te kuće Stanka Nikolića kod kojeg je tadašnji regent Aleksandar boravio, do murala “Na ručku kod Stanka Nikolića - regent u Zvorniku”, preko mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji spaja Zvornik i Mali Zvornik, do podzemnog grada Karađorđevića.

Milanovićeva je izjavila novinarima da je ova šetnja novi turistički sadržaj koji će biti uvršen u ponudu Zvornika i Malog Zvornika, kroz koji će biti omogućeno da turisti posjećuju destinacije u ove dvije lokalne zajednice, a potpisani sporazum biće okvir za sve buduće saradnje koje će u zakonskom okviru biti precizirane.

Ona je istakla da će u narednom periodu nastojati da osmisle što više zanimljivih sadržaja koji će privući turiste sa obje strane Drine.

- U ovom dijelu Srbije postoji nekoliko banja i kada turisti dođu, požele da obiđu još nešto. Ovo je šansa da im ponudimo ove i druge sadržaje na zvorničkom području - rekla je Milanovićeva.

Idejni tvorac promotivne šetnje “Stazama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” Stanislav Tomić rekao je da je Zvornik bogat istorijskim događajima, ali da su podaci u nekim slučajevima šturi i da nedostaju detalji.

- Upravo detalj boravka kralja Aleksandra Karađorđevića, tada regenta, na ručku kod uglednog zvorničkog trgovca Stanka Nikolića dao mi je ideju da osmislim i oživotvorim tadašnji put kralja Aleksandra i njegov boravak u Zvorniku, kada je obećao izgradnju mosta preko Drine koji od 1929. godine spaja Zvornik i Mali Zvornik - rekao je Tomić.

Tomić je rekao da je u Jugoslovenskom arhivu pronašao da je u blizini kuće Stanka Nikolića i pravoslavnog hrama Svetog Jovana Krstitelja osnovana i prva trgovačka škola u Zvorniku, što je zasluga bogatih srpskih trgovaca i uglednih ljudi tadašnjeg Zvornika.

U šetnji “Kraljevim stopama” bili su učenici trećeg razreda turističkog smjera Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” Zvornik, članovi planinarskih društava “Korak” i “Mladost”, predstavnici Gradske uprave Zvornik i ostali sugrađani.

Polazna tačke ove šetnje je bio Hram Svetog Jovana Krstitelja, na kojem i dalje zvone crkvena zvona koja je ovom hramu poklonio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Hram Svetog Jovana Krstitelja ove godine će obilježiti 200 godina postojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana