Стабилност домаће валуте није угрожена

Срна
Стабилност домаће валуте није угрожена

Сарајево - Из Централне банке БиХ данас је сопштено да стабилност домаће валуте није угрожена и да су неосновани и нетачни наводи у извјештају Центра цивилних иницијатива /ЦЦИ/ да више од половине новчане масе није конвертибилно, а да је стабилност валуте угрожена.

У саопштењу се истиче да је ЦЦИ изнио нетачне информације које импликују кршење Закона о Централној банци БиХ и доводе у сумњу пуну покривеност домаће валуте - конвертибилне марке.


Из Централне банке истичу да проводе монетарну политику засновану на валутном одбору која подразумијева да свака конвертибилна марка коју пусте у оптицај има пуно покриће у девизним резервама, у складу са Законом о Централној банци БиХ.

У саопштењу се додаје да, према подацима из Биланса стања за април 2016. године, покриће монетарне пасиве девизним резервама, односно покривеност домаће валуте девизним резервама износи и више од 100 одсто, тачније 107,35 одсто.

"Стабилност домаће валуте никада није била доведена у питање, захваљујући, прије свега, преданости Централне банке БиХ да досљедно и стриктно проводи политику валутног одбора. Томе у прилог говоре мјесечни, као и годишњи извјештај банке који одобрава независни спољни ревизор, а усвајају Предсједништво БиХ и оба дома Парламентарне скупштине БиХ", наводи се у саопштењу.

Из Централне банке истичу да конвертибилност домаће валуте, такође, није упитна - конвертибилна марка може бити конвертована, односно размијењена, за евро према фиксном курсу у складу са Законом о Централној банци БиХ или неку другу валуту, према важећем курсу, у било којој комерцијалној банци у БиХ.

У саоштењу се додаје да се стабилност монетарног система у свим земљама заснива на повјерењу у кредибилитет монетарне политике и централне банке, те да подривање кредибилитета нетачним изјавама, какве су наведене у јучерашњем извјештају ЦЦИ, може да доведе до несагледивих посљедица и нанесе огромну штету монетарној политици и финансијској стабилности БиХ.

"С обзиром на специфичне улоге монетарних институција, а тиме и Централне банке БиХ остајемо отворени за сарадњу и давање појашњења о свим аспектима монетарне политике и нашег пословања", наводе из Централне банке БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана