Спречавање шверца свиња приоритет у контроли афричке куге

Анита Јанковић-Речевић
Спречавање шверца свиња приоритет у контроли афричке куге

Бањалука - Најважнији задатак Републичког кризног центра за контролу афричке куге у Српској треба да буде појачан надзор продаје и транспорта свиња, посебно на сточним пијацама, јер се, према тврдњама свињара, због шверца болест најлакше ту може поткрасти.

Предсједник Удружења свињара у РС Мишо Маљчић каже да је шверц свиња веома погубан по узгајиваче, те да би то тек могао бити јер представља потенцијалну опасност за унос болести на подручје Српске.

- Највише се плашимо неконтролисане препродаје јер у том случају свиња за 24 часа промијени три станишта. Стога Кризни центар акценат треба да стави на контролу продаје и транспорта и на пијацама јер су то кључна жаришта - рекао је Маљчић. Он је истакао да свињаре највише занима колико ће бити обештећење и одакле ће бити обезбијеђен новац за то ако дође до заразе.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које је покренуло процедуру за формирање Кризног центара за контролу афричке куге свиња у Српској, кажу да центар има дужност да координише примјену одлука с циљем сузбијања болести, да формира локалне кризне центре, управља и прати њихов рад, те процјењује све податке.

- С циљем праћења редовне дијагностике сарађиваће са Ветеринарским институтом РС, док ће сарадња са Инспекторатом РС бити у вези са примјеном и контролом мјера сузбијања болести. МУП ће бити задужен за спровођење појединих мјера као што су забрана промета и контрола кретања људи и возила, док ће се сарадња са Министарством финансија огледати у обезбјеђивању средстава која су намијењена за финансирање прописаних мјера - додали су у Министарству пољопривреде.

Истичу да Кризни центар чине представници министарстава пољопривреде, финансија, правде, унутрашњих послова, те Ветеринарског института РС “Др Васо Бутозан”, Инспектората РС, Републичке управе цивилне заштите, Ветеринарске коморе РС, Савеза удружења пољопривредних произвођача, Удружења свињара и Ловачког савеза РС.

Додали су да ће руководилац Кризног центра бити помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде Драган Кнежевић, док ће остали чланови бити бирани на приједлог свих институција и удружења које су у саставу центра.

- Новац за набавку, складиштење и допуњавање минималних залиха потребне опреме и средстава за рад Кризног центра обезбјеђује се у буџету РС. Административне и друге неопходне послове у вези са радом центра обављаће наше министарство - казали су у Министарству пољопривреде. Појаснили су да је афричка куга вирусна заразна болест домаћих и дивљих свиња која проузрокује тешке економске губитке у сектору производње свиња јер морталитет може бити и 100 одсто.

- Болест се преноси директним контактом преко инфицираних свиња, а здраве животиње се могу заразити и преко производа заражених свиња, прије свега, недовољно термички обрађеним, стрвинарењем или исхраном некуваним помијама. Такође, болест се може пренијети путем одјеће, обуће, путем радника који су били у контакту са зараженим свињама - истакли су у Министарству пољопривреде и додали да се болест искорјењује убијањем животиња јер не постоји вакцина, као ни ефикасан лијек.

Навели су да болест за сада није дијагностикована на територији РС и БиХ, али да је Кризни центар формиран због оправдане бојазни

 

Штета

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је у Бугарској ове године због појаве афричке куге уништено 200.000 свиња, а штета је процијењена на 30 милиона евра, док је у Србији на четири жаришта уништена 121 свиња.

- Афричка куга свиња првобитно је била ограничена на Африку, али 2007. године је унијета у Грузију, одакле се раширила на запад и на исток. На подручју ЕУ болест је потврђена 2014. и до сада се појавила у Литванији, Летонији, Естонији, Пољској, Чешкој, Румунији, Мађарској - истакли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана