Слободан Гаврановић: Смањићемо плате, а повећати социјална давања

Драгана Келеч, Фото: В. Трипић
Слободан Гаврановић: Смањићемо плате, а повећати социјална давања

Због тешке економске кризе одлучили смо да плате чиновника у градској управи у идућој години смањимо за пет одсто, а функционера за десет одсто и да радикално "крешемо" све врсте материјалних трошкова.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

- Због недостатка средстава у буџету града хтјели смо да заједно подијелимо терет кризе па смо одлучили да у 2013. издвојимо мање новца за плате. На тај начин ћемо обезбиједити више средстава за социјалне категорије, а у буџету за идућу годину за социјалну помоћ планирано је 400.000 марака више - рекао је Гаврановић.

ГЛAС: Шта сте прво урадили као градоначелник Бањалуке?

ГAВРAНОВИЋ: Одмах по ступању на дужност урадио сам прекомпозицију служби које су директно везане уз градоначелника, имајући у виду вишегодишње указивање на проблеме који су се јављали у функционисању служби, посебно у оквиру Одсјека за имовинско-правне послове. Тај Одсјек је преузимао дио послова који нису посебна обавеза града, јер за то постоје републичке институције. Више се одлучивало у нашем одсјеку, него у Правобранилаштву, који је законски заступник града.

ГЛAС: Какве су измјене направљене у буџету града Бањалука за идућу годину?

ГAВРAНОВИЋ: Од првог дана преузимања дужности радили смо на буџету, гдје смо били суочени са чињеницом како га планирати а да буде реалан. Та реалност је прешла у рестриктивност. То је јак удар. Жеља нам је да идуће године избјегнемо дефицит, који ће се ове године кретати између шест и осам милиона марака. Не желим да у идућој години због надуваног буџета уђемо у трошење и даље акумулирамо дефицит. Треба да пресијечемо то стање.

ГЛAС: Како коментаришете информацију која се недавно појавила да сте повећали плате својим сарадницима? Шта је од тога истина?

ГAВРAНОВИЋ: Није било никаквог повећања плата, већ су оне одређиване за систематизована радна мјеста. То су све нова радна мјеста гдје су људи само разврстани. Све те манипулације у медијима су злонамјерне и тенденциозне. Због тешке економске кризе, одлучили смо да плате чиновника у градској управи у идућој години смањимо за пет одсто, а функционера за десет одсто и да радикално крешемо све врсте материјалних трошкова од горива, телефона и слично.  Због недостатка средстава у буџету града хтјели смо да заједно подијелимо терет кризе па смо одлучили да у 2013. издвојимо мање новца за плате. На тај начин ћемо обезбиједити више средстава за социјалне категорије, а у буџету за идућу годину за социјалну помоћ планирано је 400.000 марака више. Плате начелника ће од 1. јануара износити 2.360 марака а не 4.000 као што се причало. То је реалност и истина.

ГЛAС: Да ли у градској управи има вишка запослених?

ГAВРAНОВИЋ: Послије Нове године одмах ћемо кренути у реорганизацију градске администрације са циљем сагледавања оптималног броја извршилаца. Тренутно имамо одређени вишак кадра и не само у градској управи већ и у другим јавним установама. С обзиром на ове уштеде тежићу да направимо оптималну организацију и конципирамо такве службе да могу да одговоре свим задацима и са мањем бројем запослених.

ГЛAС: Значи ли то да ће онда неки људи у административној служби остати без посла?

ГAВРAНОВИЋ: На крају се и то може десити али не мислим да ће то бити преко ноћи, улазимо у тај процес и у првом тромјесечју идуће године морамо га урадити. Нико неће бити оштећен, јер ћемо сва права радника испунити. Оно што тренутно јесте проблем у администрацији јесте неповољна кадровска структура у одређеним службама, негдје има вишак радника а негдје нема одређене струке. Ту морамо некакав баланс направити.

ГЛAС: Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Милош Шмитран, недавно је због разних афера добио отказ послије 12 година рада у Aдминистративној служби. Да ли ће се истражити има ли још оваквих случајева? Како се са њима борити?

ГAВРAНОВИЋ: Имали смо аферу са Шмитраном који је санкционисан. Та прича је нанијела штету људима који су радили часно и савјесно свој посао. Због тога сам задужио тим који ће радити на антикорупционом програму и ако се открије да је неко тако слично дјеловао биће санкционисан.

Корупција

ГЛAС: Да ли у градској управи има корупције и како се са тим планирате борити?

ГAВРAНОВИЋ: Има корупције. Ја сам трећи дан по доласку на мјесто градоначелника дошао до податка да један мотел на Кочићевом вијенцу већ неколико година ради иако нема ни грађевинску ни употребну дозволу. Грађевинска инспекција је открила да се изводе радове на паркингу уз тај мотел. На бази записника који смо добили утврдили смо да постоји одобрење за употребу. Међутим, када смо затражили предмет из архиве видјели смо да не постоји такав документ што значи да се ради о фалсификату. То смо одмах прослиједили тужилаштву. Сви они који буду учесници у тим дјелима биће санкционисани.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана