Широм Српске успоставља се систем одвојеноног сакупљања отпада

Срна
Широм Српске успоставља се систем одвојеноног сакупљања отпада

БАЊАЛУКА - Бањалучка фирма "Еуро Бета" у сарадњи са комуналним предузећима широм Републике Српске успоставља систем одвојеног сакупљања отпада, рекао је данас виши стручни сарадник за управљање отпадом из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Марко Галић.

Галић је новинарима у парку Петар Кочић у Бањалуци, гдје је обиљежен Свјетски дан заштите животне средине, рекао да је од 2012. године у Српској усвојен сет закона којима се уређује управљање амбалажом и амбалажним отпадом који је један од највећих загађивача животне средине.

Галић је истакао да је циљ организовања обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине - развијање еколошке свијести код најмлађих, али и одраслих, јер сви требају дати допринос бољој, здравијој и љепшој животној средини.

Мира Станојевић из фирме "Оморика рециклажа" из Добоја рекла је да је ово јединствено предузеће на подручију Републике Српске, али и БиХ, које има специфичну дјелатност – рециклажу ПЕТ отпадне амбалаже која креће од откупа сировине, дистрибуције, прераде у више високотехнолошких процеса и добијање новог производа којим се тој отпадној амбалажи даје нова употребна вриједност.

Она је навела да мјесечни капацитети ове фирме од 500 тона, неријетко буду и непопуњени због недостатка сировине, те да су сви производи сертификовани од стране Европске комисије и да је ова фирма претежно извозно оријентисана.

Станојевић је додала да је данашња манифестација корисна ради стицања навика правилног одвајања амбалажног отпада, значају рециклаже и одговорности према животној средини. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске организовали су данашње обиљежавање Свјетског дана животне средине чији је овогодишњи мото "Побиједити загађење пластиком! Ако не можеш да је поново употребиш, не користи је"!

На манифестацији обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине ученицима бањалучких основних школа кроз игру представљен је начин управљања амбалажним отпадом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана