Širom Srpske uspostavlja se sistem odvojenonog sakupljanja otpada

Srna
Širom Srpske uspostavlja se sistem odvojenonog sakupljanja otpada

BANjALUKA - Banjalučka firma "Euro Beta" u saradnji sa komunalnim preduzećima širom Republike Srpske uspostavlja sistem odvojenog sakupljanja otpada, rekao je danas viši stručni saradnik za upravljanje otpadom iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Marko Galić.

Galić je novinarima u parku Petar Kočić u Banjaluci, gdje je obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine, rekao da je od 2012. godine u Srpskoj usvojen set zakona kojima se uređuje upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom koji je jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

Galić je istakao da je cilj organizovanja obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine - razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih, ali i odraslih, jer svi trebaju dati doprinos boljoj, zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini.

Mira Stanojević iz firme "Omorika reciklaža" iz Doboja rekla je da je ovo jedinstveno preduzeće na područiju Republike Srpske, ali i BiH, koje ima specifičnu djelatnost – reciklažu PET otpadne ambalaže koja kreće od otkupa sirovine, distribucije, prerade u više visokotehnoloških procesa i dobijanje novog proizvoda kojim se toj otpadnoj ambalaži daje nova upotrebna vrijednost.

Ona je navela da mjesečni kapaciteti ove firme od 500 tona, nerijetko budu i nepopunjeni zbog nedostatka sirovine, te da su svi proizvodi sertifikovani od strane Evropske komisije i da je ova firma pretežno izvozno orijentisana.

Stanojević je dodala da je današnja manifestacija korisna radi sticanja navika pravilnog odvajanja ambalažnog otpada, značaju reciklaže i odgovornosti prema životnoj sredini. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske organizovali su današnje obilježavanje Svjetskog dana životne sredine čiji je ovogodišnji moto "Pobijediti zagađenje plastikom! Ako ne možeš da je ponovo upotrebiš, ne koristi je"!

Na manifestaciji obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine učenicima banjalučkih osnovnih škola kroz igru predstavljen je način upravljanja ambalažnim otpadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana