Бајкери одали почаст јасеновачким жртвама

ГС
Бајкери одали почаст јасеновачким жртвама

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Бајкери из Републике Српске и Србије посјетили су данас Спомен-подручје "Доња Градина" у Козарској Дубици, гдје су на Гробном пољу Тополе положили вијенце и одали почаст свим страдалим у усташком логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Ријеч је о четвртој поклоничкој вожњи бајкера у Доњу Градину поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом.

Предсједник Мото-клуба "Свети Георгије" из Приједора и суорганизатор скупа Душко Карлица рекао је да су бајкери симболично тихо и у миру дошли у Доњу Градину како би се поклонили невиним жртвама посрнуле идеологије, те још једном указали да је Дан побједе над фашизмом најзначајнији историјски датум.

"И ове године окупили смо велики број учесника. Обавеза свих нас, не само бајкера, јесте да дођемо на ово мјесто и да се поклонимо жртвама. Свијет и јавност морају да знају какво страдање и какво се монструозно погубљење овђе десило", рекао је Карлица новинарима.

Исток Бришевац из мото-клуба "МЦ Срби" рекао је да су чланови тог клуба у Доњу Градину, мјесто великог страдања Срба, дошли да одају почаст невиним жртвама у вријеме притисака да се српски народ прогласи геноцидним, иако је над Србима извршен геноцид.

"Не смијемо заборавити да је овај злочин починио усташки режим и њемачки фашисти управо на овом мјесту", рекао је Бришевац.

Члан Мото-клуба "Чопор" из Козарске Дубице Мићо Пилиповић рекао је да Доња Градина и фашистички терор не смију никада да се забораве.

Виши кустос у Спомен-подручју Доња Градина Дејан Мотл одржао је историјски час, а у изјави новинарима нагласио је значај оваквих посјета јер се тиме доприноси његовању културе сјећања.

Бајкери су данас одали почаст члану Мото-клуба "Чопор" Дамјану Кекићу који је прошле године трагично настрадао на магистралном путу Козарска Дубица - Градишка када се враћао са поклоничке вожње у Доњу Градину.

Послије Доње Градине, бајкери су посјетили манастир Милошевац, гђе су се помолили за жртве злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана