Синдикат тражи заштиту производње и строгу контролу увоза

М. Л.
Синдикат тражи заштиту производње и строгу контролу увоза

Бањалука - Боља заштита домаће производње у Српској од посљедица које ће на овај сектор имати примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), најважнији је захтјев који је Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС упутио јуче Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Предсједник овог синдиката Александар Томић је нагласио да би се домаћа примарна и индустријско-прерађивачка производња могле заштитити повећањем подстицаја, повећањем конкурентности домаћих производа на тржишту и појачаном контролом увоза из Европске уније.

- Тренутно стање пољопривреде и прехрамбене индустрије у Српској је веома сложено усљед недовољне финансијске кондиције РС, прекомјерног увоза и постојања увозничких лобија - нагласио је Томић на сједници Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су сагласни са ставом Синдиката да треба боље заштити домаћу производњу и да су у више наврата апеловали на институције на нивоу БиХ које су надлежне за ту област.

- Спољнотрговинско пословање није у надлежности овог министарства и управо је оно највећи проблем и најнеуређенији сегмент који се посебно негативно одражава на сектор пољопривреде - рекли су у Министарству.

Адаптирани ССП-е на снагу ступа 1. јануара идуће године, а анализу негативних ефеката треба да направи Свјетска банка. Након те анализе биће познато на који начин и колика штета ће се компензовати домаћим произвођачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана