Септембарске цијене у БиХ више за 0,8 одсто, годишња инфлација три одсто

Срна
Септембарске цијене у БиХ више за 0,8 одсто, годишња инфлација три одсто

САРАЈЕВО - Цијене производа и услуга који се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру су у просјеку више за 0,8 одсто у односу на август, објавила је Агенција за статистику БиХ.

Храна и безалкохолна пића у просјеку су скупљи за 1,2 одсто, одјећа и обућа за 6,9 одсто, становање и режијски трошкови за 0,4 одсто, за колико су у просјеку скупљи и намјештај, те апарати за домаћинство, док су здравство, превоз, те остала добра и услуге у просјеку скупљи за по 0,2 одсто.

У септембру у односу на август алкохолна пића и дуван у просјеку су јефтинији за 0,2 одсто, а рекреација и култура за 0,1 одсто.

Ниво цијена у септембру ове у односу на исти мјесец прошле године виши је за три одсто.

Храна и безалкохолна пића у просјеку су скупљи за 5,1 одсто, алкохолна пића и дуван за 1,7 одсто, становање и режијски трошкови за 1,2 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,9 одсто, за колико је у просјеку скупље и здравство, док је превоз у просјеку скупљи за 9,2 одсто, рекреација и култура за 1,4 одсто, ресторани и хотели за 0,4 одсто, а остала добра и услуге за 0,7 одсто.

У септембру у односу на исти мјесец лани одјећа и обућа у просјеку је јефтинија за 7,2 одсто, комуникације за 0,3 одсто, а образовање за 0,1 одсто.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана