Septembarske cijene u BiH više za 0,8 odsto, godišnja inflacija tri odsto

Srna
Septembarske cijene u BiH više za 0,8 odsto, godišnja inflacija tri odsto

SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u prosjeku više za 0,8 odsto u odnosu na avgust, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,2 odsto, odjeća i obuća za 6,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,4 odsto, za koliko su u prosjeku skuplji i namještaj, te aparati za domaćinstvo, dok su zdravstvo, prevoz, te ostala dobra i usluge u prosjeku skuplji za po 0,2 odsto.

U septembru u odnosu na avgust alkoholna pića i duvan u prosjeku su jeftiniji za 0,2 odsto, a rekreacija i kultura za 0,1 odsto.

Nivo cijena u septembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za tri odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 5,1 odsto, alkoholna pića i duvan za 1,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,2 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,9 odsto, za koliko je u prosjeku skuplje i zdravstvo, dok je prevoz u prosjeku skuplji za 9,2 odsto, rekreacija i kultura za 1,4 odsto, restorani i hoteli za 0,4 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,7 odsto.

U septembru u odnosu na isti mjesec lani odjeća i obuća u prosjeku je jeftinija za 7,2 odsto, komunikacije za 0,3 odsto, a obrazovanje za 0,1 odsto.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana