Сеизмолог: У БиХ годишње буде забиљежено стотињак земљотреса

Анадолија
Сеизмолог: У БиХ годишње буде забиљежено стотињак земљотреса

САРАЈЕВО - На подручју БиХ годишње буде забиљежено стотињак земљотреса слабијег и јачег интензитета. Најкритичнија подручја су источна и западна Херцеговина, централни дио БиХ и подручје око Бањалуке.

Виши самостални референт у Центру за сеизмологију Федералног хидрометеоролошког завода БиХ Амра Крехић изјавила је да су сви земљотреси који се дешавају на подручју БиХ генерисани због подвлачења афричке под европску плочу.

-БиХ је релативно сеизмички активно подручје јер долази до подвлачења афричке под европску плочу. Сви земљотреси који се дешавају на подручју БиХ генерисани су због тог подвлачења афричке под европску плочу - истакла је Крехић.

Подсјетила је да су два најјача земљотреса која су се догодила на овом подручју била у Бањалуци магнитуде 6,4 и Стоцу магнитуде 5,6.

-Земљотрес се не може прогнозирати. Земљотрес у Бањалуци је био 1969. године, а посљедњи јачи 2022. године. То је разлика од око 50 година, али нема правила нити прогнозе. Гдје су се дешавали земљотреси у прошлости, можемо их очекивати и у будућности - појаснила је Крехић.

Истакла је да је земљотрес природна појава, нешто што се дешава у земљиној кори и долази до ослобађања сеизмичке енергије.

- У БиХ се земљотреси дешавају на дубини од два до 30 километара. Добро је када има слабијих земљотреса, када долази до ослобађања сеизмичке енергије тада можемо рећи да смо мало мирнији. Када долази до ослобађања сеизмичке енергије не би требало да буде јачих земљотреса. У БиХ свакодневно имамо слабијих земљотреса магнитуде између два и три степена и које грађани не осјете - нагласила је Крехић.

Дотакла се и разорних земљотреса који су почетком фебруара погодили Турску и Сирију.

-Турска је иначе јако сеизмички активно подручје и тамо се свакодневно дешавају слабији земљотреси. Овај земљотрес на граници Турске и Сирије је један од најјачих земљотреса у неком њиховом периоду сеизмичког мјерења – нагласила је Крехић.

Навела је да након јачих земљотреса углавном услиједе и они слабији и то је на неки начин смиривање тла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана