Сатлер уручио помоћ за мостарску болницу

Срна
Сатлер уручио помоћ за мостарску болницу

МОСТАР - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер посјетио је Универзитетску клиничку болницу у Мостару и уручио четири респиратора и ултразвучни апарат који ће моћи да служе и након епидемије вируса корона.

“То значи да је ЕУ стало до БиХ и западног Балкана. Ми желимо видјети БиХ као дио ЕУ. Ја сваки дан вриједно радим да убрзамо пут БиХ према ЕУ. Петнаест година је изгубљено, али радимо на томе”, изјавио је Сатлер новинарима.

Он је истакао да је ЕУ показала солидарност према БиХ посљедња три мјесеца - помогла медицински сектор са седам милиона евра и привреду са седамдесет милиона евра.

“Наша улагања су велика. Са једне стране, помажемо здравству донацијама медицинске опреме од седам милиона евра да се премости ова криза. Са друге стране, помажемо привреди. Херцеговина је нарочито погођена, јер је овдје развијен туризам који је претрпио велику штету. Активни смо и радимо и на том пољу. Издвојили смо 70 милиона евра за привредни сектор и предузећа”, нагласио је Сатлер.

Он је рекао да “ЕУ брине о будућности ЕУ и жели видјети БиХ као дио своје породице”.

“БиХ је у цијелом овом поступку третирана као једна од чланица ЕУ, у разним програмима, зеленим коридорима, набавком медицинске опреме. То показује солидарност коју ЕУ има према БиХ. У свим тешким временима били смо уз БиХ”, навео је Сатлер.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ поручио је грађанима да прате препоруке надлежних институција и воде рачуна о себи и својој заједници да би спријечили ширење вируса корона.

Премијер Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Невенко Херцег подсјетио је да је ово други пут да ЕУ уручује помоћ ХНК и захвалио за то.

“Желим захвалити земљама чланицама ЕУ за њихово настојање што помажу и укупан економски опоравак БиХ након пандемије. ЕУ је најлојалнији партнер БиХ. Врло често видимо да разни донатори дају медицинску помоћ, али у коначници су финансијери земље чланице ЕУ”, навео је Херцег.

Он је напоменуо да према мостарској Универзитетској клиничкој болници гравитирају три кантона и захвалио медицинском особљу за напоре које улажу у борби против пандемије.

Директор Универзитетско клиничке болнице у Мостару Анте Квесић захвалио је за помоћ.

“Опрема коју смо добили је врхунска. То су четири респиратора. Ситуација се усложњава. Сви заједно смо попустили. Имамо пораст броја пацијената. Неколико локација гдје се појавио вирус”, рекао је Квесић.

Начелник Одјељења за анестезију Зоран Карловић рекао је да ово није први пут да ЕУ помаже у опреми и едукацији и навео да је Универзитетско клиничка болница у Мостару имала и друге донаторе од почетка епидемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана