Satler uručio pomoć za mostarsku bolnicu

Srna
Satler uručio pomoć za mostarsku bolnicu

MOSTAR - Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler posjetio je Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru i uručio četiri respiratora i ultrazvučni aparat koji će moći da služe i nakon epidemije virusa korona.

“To znači da je EU stalo do BiH i zapadnog Balkana. Mi želimo vidjeti BiH kao dio EU. Ja svaki dan vrijedno radim da ubrzamo put BiH prema EU. Petnaest godina je izgubljeno, ali radimo na tome”, izjavio je Satler novinarima.

On je istakao da je EU pokazala solidarnost prema BiH posljednja tri mjeseca - pomogla medicinski sektor sa sedam miliona evra i privredu sa sedamdeset miliona evra.

“Naša ulaganja su velika. Sa jedne strane, pomažemo zdravstvu donacijama medicinske opreme od sedam miliona evra da se premosti ova kriza. Sa druge strane, pomažemo privredi. Hercegovina je naročito pogođena, jer je ovdje razvijen turizam koji je pretrpio veliku štetu. Aktivni smo i radimo i na tom polju. Izdvojili smo 70 miliona evra za privredni sektor i preduzeća”, naglasio je Satler.

On je rekao da “EU brine o budućnosti EU i želi vidjeti BiH kao dio svoje porodice”.

“BiH je u cijelom ovom postupku tretirana kao jedna od članica EU, u raznim programima, zelenim koridorima, nabavkom medicinske opreme. To pokazuje solidarnost koju EU ima prema BiH. U svim teškim vremenima bili smo uz BiH”, naveo je Satler.

Šef Delegacije EU u BiH poručio je građanima da prate preporuke nadležnih institucija i vode računa o sebi i svojoj zajednici da bi spriječili širenje virusa korona.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Nevenko Herceg podsjetio je da je ovo drugi put da EU uručuje pomoć HNK i zahvalio za to.

“Želim zahvaliti zemljama članicama EU za njihovo nastojanje što pomažu i ukupan ekonomski oporavak BiH nakon pandemije. EU je najlojalniji partner BiH. Vrlo često vidimo da razni donatori daju medicinsku pomoć, ali u konačnici su finansijeri zemlje članice EU”, naveo je Herceg.

On je napomenuo da prema mostarskoj Univerzitetskoj kliničkoj bolnici gravitiraju tri kantona i zahvalio medicinskom osoblju za napore koje ulažu u borbi protiv pandemije.

Direktor Univerzitetsko kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić zahvalio je za pomoć.

“Oprema koju smo dobili je vrhunska. To su četiri respiratora. Situacija se usložnjava. Svi zajedno smo popustili. Imamo porast broja pacijenata. Nekoliko lokacija gdje se pojavio virus”, rekao je Kvesić.

Načelnik Odjeljenja za anesteziju Zoran Karlović rekao je da ovo nije prvi put da EU pomaže u opremi i edukaciji i naveo da je Univerzitetsko klinička bolnica u Mostaru imala i druge donatore od početka epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana