Сарина побједа једина опција

Милијана Латиновић
Сарина побједа једина опција

ШАМАЦ - Родитељи трогодишње Саре Максимовић из Шамца, која болује од тешке и ријетке болести, упркос неизвјесним прогнозама љекара покушавају да сакупе новац како би њихова кћерка што прије изашла као побједник из највеће битке, оне за оздрављење.

Ова храбра дјевојчица напунила је три године 16. маја, а ону највећу битку заједно са својим родитељима бије већ годину и по дана. Једину шансу њени родитељи виде у трансплантацији коштане сржи у клиници у Турској, за шта им је потребно 150.000 евра, које они немају.

У борби за своје чедо, с намјером да што прије дођу до лијека, самоиницијативно су контактирали са клиникама у иностранству из страха да се здравствено стање њихове кћери не погорша. Мајка Јелена Максимовић каже за “Глас Српске” да је сазнање да њихова дјевојчица болује од мукополисахридозе типа један за њу и супруга било велики шок.

- Када смо сазнали да је Сара болесна, била сам у другој трудноћи. Иако је све било неизвјесно, борили смо се и на свијет донијели здраву дјевојчицу. У једној приватној клиници похранили смо матичне ћелије у нади да помогну нашој Сари - испричала је Јелена. Додала је да је Сарино здравствено стање стабилно, али да прогнозе љекара не обећавају.

- Болест је таква да након треће године постепено отказују органи, дијете губи слух и вид, престаје да хода, тако да је вријеме кључно - испричала је Јелена додавши да из Фонда здравственог осигурања РС имају одбијеницу за ензимску терапију, јер лијек који је био неопходан није био на листи.

У својој борби Максимовићи су отишли и у Институт за мајку и дијете у Београду, гдје су добили мишљење комисије за трансплантацију.

- Након процјене у Београду, гдје јој је рађен ИЉ тест који је у овом случају пресудан, а није био довољно добар, нисмо добили препоруку за лијечење у иностранству, али ми не одустајемо од борбе. Контактирајући са клиникама у иностранству добили смо информације из Италије, Њемачке и Турске да би они прихватили наше дијете да га лијече - рекла је Јелена.

Сарин отац Перица Максимовић појашњава да им је у налазу који су добили у Београду написано да би трансплантација имала више штете него користи, те да нису добили препоруку за лијечење у иностранству.

- Разговарали смо са директорицом Фонда солидарности Јасминком Вучковић, однијели јој документацију, али нисмо поднијели захтјев. Један пријатељ упутио је допис Кабинету предсједнице РС Жељке Цвијановић која је обећала да ће учинити све што је у њеној моћи - испричао је Перица.

Четворочлана породица Максимовић живи од једне плате јер је стално запослена само Јелена. Иако су покренули хуманитарну акцију да сакупе новац како би што прије отпутовали у Турску, Максимовићи кажу да ће ових дана упутити и званичан захтјев Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Јасминка Вучковић истиче да је Фонд солидарности у јануару добио допис из Кабинета предсједнице којим су Максимовићи тражили помоћ.

- Позвали смо породицу и договорили се да је најбоље да добију препоруку из Генетског савјетовалишта да је Сару потребно упутити у Институт за мајку и дијете, гдје ће бити прегледана. Комисија Института је процијенила да је ризик од трансплантације много већи од очекиваних ефеката. Након тога разговарала сам с њима и једна од опција била је ензимска терапија - рекла је Вучковићева истичући да захтјев за лијечење дјевојчице нису добили.

Она сматра да није лоше да дијете буде прегледано у још некој клиници у иностранству и да та установа да комплетно мишљење са препорукама за даље лијечење.

- Уколико добијемо званичан захтјев, спровешћемо процедуру као за свако дијете. У ситуацијама када имате овакво конзилијарно мишљење тешко је преузети ризик јер не знате како ће интервенција завршити - додала је Вучковићева.

Апел за помоћ

Сви који желе да помогну породици Максимовић новац могу уплатити на жиро рачун Наше банке 5544020008431072, девизни рачун Наше банке Бијељина, филијала Брчко SWIFT код ПАВЛАБА22 ИБАН: БА395542030004841056 на име Перица Максимовић, Баткуша 10 БА-76230 Шамац. Директан контакт са Перицом Максимовићем може се успоставити на број телефона 065/593-435.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана