Самци у РС у свакој петој кући

Милијана Латиновић
Самци у РС у свакој петој кући

Бањалука - Традиционалних вишечланих породица у Републици Српској је све мање, а чак свако пето домаћинство чине самци.

Резултати пописа становништва из 2013. године, који су објављени крајем 2016., показују да од 408.825 пописаних домаћинстава у РС њих 81.765 имају само једног члана, односно 20,43 одсто домаћинстава су самачка.

Статистика показује да је највише домаћинстава која броје два члана 102.676, односно 25,11 одсто, док је најмање оних са осам и више чланова и то 4.398, што је један одсто укупног броја домаћинстава у РС.

Статистичари су израчунали да просјечно домаћинство у РС има свега три члана. Највише самаца је у Бањалуци, односно њих 13.195. Најмање самачких домаћинстава, 21 има општина Источни Дрвар, међутим ако се узме у обзир да је укупан број насељених домова у овој општини 38, закључујемо да скоро свако друго има само једног члана. У овој општини ни једно домаћинство нема шест или више чланова, док је према резултатима пописа само једно четворочлано. 

Начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић каже да је ова општина сама по себи специфична, те да резултати пописа не приказују стварно стање на подручју ове локалне заједнице.

- Неки становници наше општине, посебно млађи иако станују овдје, пријавили су се у општини Дрвар, углавном због запослења или школовања, тако да тешко можемо рећи да су резултати пописа показали колико нас заиста има и каква је структура домаћинстава - рекла је Иванковићева.

Са највише домаћинстава која броје осам и више чланова, њих 430, може се похвалити други по величини град у РС, Бијељина.

Демограф Стево Пашалић каже да је не само код нас, него и у свијету, присутан тренд такозване дифузије породице, односно цијепање породица на мања домаћинства.

- Велики број самаца једна је од посљедица процеса убрзаног старења друштва. У будућности ће бити све израженија појава домаћинства са једним чланом - каже Пашалић додавши да у већим локалним заједницама већи број самаца.

- У градовима је и израженије цјепкање породица на мања домаћинства, него у сеоским подручјима, гдје се још могу пронаћи, иако ријетке, велике породичне заједнице - истакао је Пашалић.

Социолог Иван Шијаковић каже да објективно породице све рјеђе немају могућност да окупљају више чланова како је то било раније, јер претежно млади одлазе због школовања и запослења у друге градове, а старији остају на огњиштима.

- Тренд западног свијета је да се породице смањују, а да се због продужетка животног вијека и боље здравствене заштите повећава број самаца у друштву - рекао је Шијаковић и додао да ће у будућности градови у РС све више постајати сједиште усамљених људи.

Домаћинства према броју чланова у РС

25,11 одсто - два члана

20,43 одсто - један члан

19,11 одсто - три члана

19,09 одсто - четири члана

9,04 одсто - пет чланова

4,48 одсто - шест чланова

1,66 одсто - седам чланова

1,08 одсто - осам и више чланова

Општине/ градови са највише самачких домаћинстава

Општина/град                 Број самачких  домаћинстава

Бањалука                                13.195

Бијељина                                 6.501

Добој                                      5.809

Приједор                                5.263

Градишка                               3.451

Општине/ градови са најмање самачких домаћинстава

Општина/град                 Број самачких    домаћинстава

Источни Дрвар                                21

Источни Мостар                    29

Петровац                                          31

Купрес - РС                                      44

Језеро                                               71     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана