Са границе враћени прљаво пециво и отровни алкохол

Маријана Миљић Бјеловук
Са границе враћени прљаво пециво и отровни алкохол

БАЊАЛУКА - Месне прерађевине лошег квалитета, нечисти пекарски производи те опасна алкохолна пића само су неки од производа који, захваљујући републичким инспекторима, лани нису завршили на трпезама грађана Српске.

Републичка инспекција за храну је лани у спољнотрговинском надзору приликом увоза преконтролисала 48.537 пошиљки хране, а на провјери је завршило 2.338 узорака.

У Инспекторату РС за “Глас Српске” су потврдили да је посебна пажња инспектора усмјерена на производе код којих је у претходним контролама утврђена нека неправилност, који су специфични за поједина годишња доба, те за оне производе за које у земљама региона постоје извјесни ризици или су утврђене неправилности.

- На основу резултата забрањен је увоз 31 пошиљке хране и наложено уништавање или поврат добављачу из разлога микробиолошке или хемијске неисправности, неодговарајућег квалитета, непотпуног или неадекватног декларисања - казали су у Инспекторату.

Неправилности су утврђене код посластичарских производа због микробиолошке неисправности, те алкохолних пића код којих је био повећан садржај метанола, али и месних прерађевина због смањеног квалитета, те соли, брашна и пекарских производа због присуства нечистоћа.

- Пошиљке којима је забрањен увоз најчешће су биле поријеклом из Србије, Хрватске, Македоније, те Италије, Аустрије и Холандије - навели су у Инспекторату.

Поред тога, и фитосанитарна инспекција РС је у 2019. години у спољнотрговинском промету приликом увоза воћа и поврћа преконтролисала 25.446 пошиљки, од којих је на анализи завршио 1.681 узорак.

- За десет пошиљки хране биљног поријекла наложена је мјера забране увоза јер је утврђено повећано присуство пестицида, тешких метала и микотоксина, а ријеч је о мандаринама из Турске, јагодама из Грчке, сјеменкама сунцокрета и краставцима из Србије, те орасима из Румуније - казали су у Инспекторату.

Бањалучанка Сања К. каже да увијек са опрезом бира производе у маркетима.

- Јавна је тајна да на рафовима имамо свакаквих производа. Увијек са опрезом бирам како и шта купујем. Настојим што више да користим домаће производе јер су они колико-толико сигурнији од оних увозних - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана