Sa granice vraćeni prljavo pecivo i otrovni alkohol

Marijana Miljić Bjelovuk
Sa granice vraćeni prljavo pecivo i otrovni alkohol

BANjALUKA - Mesne prerađevine lošeg kvaliteta, nečisti pekarski proizvodi te opasna alkoholna pića samo su neki od proizvoda koji, zahvaljujući republičkim inspektorima, lani nisu završili na trpezama građana Srpske.

Republička inspekcija za hranu je lani u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza prekontrolisala 48.537 pošiljki hrane, a na provjeri je završilo 2.338 uzoraka.

U Inspektoratu RS za “Glas Srpske” su potvrdili da je posebna pažnja inspektora usmjerena na proizvode kod kojih je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, koji su specifični za pojedina godišnja doba, te za one proizvode za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici ili su utvrđene nepravilnosti.

- Na osnovu rezultata zabranjen je uvoz 31 pošiljke hrane i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču iz razloga mikrobiološke ili hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, nepotpunog ili neadekvatnog deklarisanja - kazali su u Inspektoratu.

Nepravilnosti su utvrđene kod poslastičarskih proizvoda zbog mikrobiološke neispravnosti, te alkoholnih pića kod kojih je bio povećan sadržaj metanola, ali i mesnih prerađevina zbog smanjenog kvaliteta, te soli, brašna i pekarskih proizvoda zbog prisustva nečistoća.

- Pošiljke kojima je zabranjen uvoz najčešće su bile porijeklom iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, te Italije, Austrije i Holandije - naveli su u Inspektoratu.

Pored toga, i fitosanitarna inspekcija RS je u 2019. godini u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza voća i povrća prekontrolisala 25.446 pošiljki, od kojih je na analizi završio 1.681 uzorak.

- Za deset pošiljki hrane biljnog porijekla naložena je mjera zabrane uvoza jer je utvrđeno povećano prisustvo pesticida, teških metala i mikotoksina, a riječ je o mandarinama iz Turske, jagodama iz Grčke, sjemenkama suncokreta i krastavcima iz Srbije, te orasima iz Rumunije - kazali su u Inspektoratu.

Banjalučanka Sanja K. kaže da uvijek sa oprezom bira proizvode u marketima.

- Javna je tajna da na rafovima imamo svakakvih proizvoda. Uvijek sa oprezom biram kako i šta kupujem. Nastojim što više da koristim domaće proizvode jer su oni koliko-toliko sigurniji od onih uvoznih - navela je ona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana