Рупе у стажу крпи 1.861 особа

Д. К.
Рупе у стажу крпи 1.861 особа

Бањалука - У РС је без посла близу 144.000 особа, али само мали дио њих сами себи уплаћују пензијско осигурање, што потврђује и податак да Фонд ПИО РС има тек 1.861 добровољног осигураника.

Иако је веома мало оних који сами себи уплаћују пензију, у Фонду ПИО РС су истакли да је број корисника добровољног осигурања посљедњих година благо порастао.

- До 28. октобра ове године имали смо 1.861 корисника који су сами себи уплаћивали осигурање, док смо на крају јуна евидентирали њих 1.760 - казали су у Фонду и додали да је лани добровољно осигурање уплаћивала 1.561 особа.

Међу онима који сами себи уплаћују осигурање за ПИО најчешће су доскорашњи радници који крпе рупе у стажу, али и млади. У Фонду ПИО РС кажу да сви који нису осигурани у обавезном осигурању, могу да користе добровољно осигурање, под условом да имају пребивалиште на територији РС или Брчко дистрикта, да су здравствено способни и да су старији од 15 година. Додали су да се мјесечна уплата одређује према просјечној бруто плати у РС у претходном мјесецу.

- Најнижи износ је 148,85 КМ. Уплата, наравно, може износити и више, зависно од могућности осигураника, али не може бити нижа од тог износа - истакли су у Фонду ПИО.

Економски стручњаци истичу да би евентуално смањење стопе доприноса за ПИО стимулисало повећање броја уплатилаца добровољног осигурања.

Незапослени, пољопривредници и пензионери могу сами да уплаћују доприносе и Фонду здравственог осигурања РС. Ту могућност у првих девет мјесеци ове године искористило је 5.787 осигураника, док их је у истом периоду лани било 5.792.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана