Ратари одустају од прољећне сјетве

Драгана Келеч
Ратари одустају од прољећне сјетве

Бањалука - Планирани обим прољећне сјетве у РС је под великим знаком питања због лоших временских услова и недостатка подстицаја, упозорили су пољопривредници.

Ратари беспомоћно гледају у небо, али и у земљу, која од прошлогодишњих поплава није погодна ни за орање. Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да су пољопривредници у великим проблемима.

- На лоше вријеме се не може утицати. Можемо се само надати сунчаним данима. Међутим, попут невремена су и надлежне институције. Министарство пољопривреде није реализовало свој буџет, а нема није реализован ни плави дизел, који је у надлежности БиХ и то нам задаје велике проблеме - истакао је Усорац.

Према његовим ријечима расподјела плавог дизела постоји само у правилнику, који још није ни донесен.

- Када би нас неким чудом вријеме и послужило, већ иза 10. марта кренула би сјетва грашка и осталих култура које морају да се сију рано у прољеће као што су јечам и зоб. Међутим, проблем је то што немамо ни гориво, а ни новац. Немамо ништа осим добре воље, а од ње се не живи - истакао је Усорац.

Он каже да је овогодишња прољећна сјетва угрожена и због необраног кукуруза, који је остао на њивама јер због блата нису могли да уђу у њих тракторима.

- Велико је питање да ли ће сјетве бити. Ако не можемо обрати кукуруз како да сијемо - додао је Усорац.

Пољопривредник из Лијевче поља Драшко Бањац каже да су повртларске културе засијане у пластеницима, али да је проблем сјетва на њивама.

- Купус је већ спреман да буде изнесен на њиву. Само се чека лијепо вријеме. Паприке и парадајз се припремају, али све је на чекању - прича Бањац.

Када је у питању економска ситуација пољопривредника, Бањац каже да у посљедњих 50 година не памти лошију ситуацију.

- Да није апотекара који нам дају робу на кредит не би ништа било посијано - рекао је Бањац.

Каже да је у великом страху, јер је лани због поплава имао штету близу 20.000 марака.

- Сав кромпир и лук ми је пропао, али ћу и ове године морати ризиковати и уз молитве засијати бар комад њиве - истакао је Бањац.

Да су ратари на муци слаже се и предсједник Удружења пољопривредника у Семберији Љубо Малетић, који тврди да је већина на ивици пропасти послије временских непогода које су их задесиле.

- Велики број ратара размишља и да одустане од прољећне сјетве јер се плаши лоших временских услова - рекао је Малетић.

Поскупљења

Цијене репроматеријала у РС ове године су за петнаестак одсто више него лани, што ће додатно да скрати засијане бразде. Пољопривредници су огорчени, јер им је како истичу, сваки скок цијена додатни удар на пољопривредну производњу, која то више не може да издржи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана