Рајчевић: Ванредна ситуација показала да се наставни процес може иновирати

Срна
Рајчевић: Ванредна ситуација показала да се наставни процес може иновирати

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је ванредна ситуација због појаве вируса корона, поред свих негативних посљедица са којима се друштво суочава, показала и да се наставни процес може иновирати у складу са модерним, технолошки подржаним трендовима.

Рајчевић сматра да ће будућност образовања бити у тим иновацијама.

"Процјене иностраних стручњака које сам имао прилике да видим указују на чињеницу да ће, што се тиче високог образовања, након ове пандемије доживјети доста промјена и нове праксе на глобалном нивоу, да ће се високошколске установе све више окретати новим методама наставе, а да ће традиционална пракса физичког присуства настави постајати ексклузивитет оних најскупљих", истиче Рајчевић.

Он је за "Еуроблиц" рекао да се то неће дешавати преко ноћи, али да будућност образовања у цјелини постаје уско везана за иновације у наставном процесу чиме ће се омогућити широка доступност, како технолошка, тако и финансијска.

Према подацима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске пандемија вируса корона затекла је на програмима размјене у иностранству 44 студента два јавна универзитета из Српске, од чега је највише тренутно у једном од највећих европских жаришта вируса, Шпанији, гдје се налази њих 13, док их је у Италији тренутно двоје.

Истовремено у Француској се налази њих осам, у Кини седам, по четворо у Пољској и Чешкој, троје у Њемачкој, двоје у Русији и један у Аустрији.

Њима ће ово министарство исплатити једнократну новчану помоћ од по 1.000 КМ. Рајчевић је појаснио да су то студенти са два јавна универзитета у Српској.

"Цијенили смо да су се ови људи нашли у отежаним околностима и да заслужују нашу помоћ, а према подацима које смо добили ситуација је за сада задовољавајућа по питању њиховог боравка, иако је некима већ потребна новчана помоћ", рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да сличну врсту помоћи тренутно ипак не могу очекивати и држављани Српске који студирају на високошколским установама у иностранству.

"Свакако да смо у контакту и са њима и пратићемо како ће се ситуациоја одвијати, а у сваком случају на располагању је и дипломатско-конзуларна мрежа за ургентна питања", рекао је Рајчевић.

Он је навае да су готово све високошколске установе организовале одређен вид наставног процеса на даљину .

 „Неки Универзитети попут бањалучког активирали су јединствено рјешење какво је гугл учионица , док су неки прибјегли сопственим или другим расположивим технолошким рјешењима“, рекао је Рајчевић.

Када је ријеч о омогућавању полагања испита на даљину, Рајчевић је напоменуо да је законска дефиниција а и процјена ресорног министарства да се у овом тренутку не може упустити у тај ризик.

„Уколико ванредна ситуација потраје иде се на одгађање испитних рокова и надокнаду по њеном окончању како би процес полагања исдпита био транспарентан и законски“, закључио је Рајчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана