Rajčević: Vanredna situacija pokazala da se nastavni proces može inovirati

Srna
Rajčević: Vanredna situacija pokazala da se nastavni proces može inovirati

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je vanredna situacija zbog pojave virusa korona, pored svih negativnih posljedica sa kojima se društvo suočava, pokazala i da se nastavni proces može inovirati u skladu sa modernim, tehnološki podržanim trendovima.

Rajčević smatra da će budućnost obrazovanja biti u tim inovacijama.

"Procjene inostranih stručnjaka koje sam imao prilike da vidim ukazuju na činjenicu da će, što se tiče visokog obrazovanja, nakon ove pandemije doživjeti dosta promjena i nove prakse na globalnom nivou, da će se visokoškolske ustanove sve više okretati novim metodama nastave, a da će tradicionalna praksa fizičkog prisustva nastavi postajati ekskluzivitet onih najskupljih", ističe Rajčević.

On je za "Euroblic" rekao da se to neće dešavati preko noći, ali da budućnost obrazovanja u cjelini postaje usko vezana za inovacije u nastavnom procesu čime će se omogućiti široka dostupnost, kako tehnološka, tako i finansijska.

Prema podacima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske pandemija virusa korona zatekla je na programima razmjene u inostranstvu 44 studenta dva javna univerziteta iz Srpske, od čega je najviše trenutno u jednom od najvećih evropskih žarišta virusa, Španiji, gdje se nalazi njih 13, dok ih je u Italiji trenutno dvoje.

Istovremeno u Francuskoj se nalazi njih osam, u Kini sedam, po četvoro u Poljskoj i Češkoj, troje u Njemačkoj, dvoje u Rusiji i jedan u Austriji.

Njima će ovo ministarstvo isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od po 1.000 KM. Rajčević je pojasnio da su to studenti sa dva javna univerziteta u Srpskoj.

"Cijenili smo da su se ovi ljudi našli u otežanim okolnostima i da zaslužuju našu pomoć, a prema podacima koje smo dobili situacija je za sada zadovoljavajuća po pitanju njihovog boravka, iako je nekima već potrebna novčana pomoć", rekao je Rajčević.

On je napomenuo da sličnu vrstu pomoći trenutno ipak ne mogu očekivati i državljani Srpske koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu.

"Svakako da smo u kontaktu i sa njima i pratićemo kako će se situacioja odvijati, a u svakom slučaju na raspolaganju je i diplomatsko-konzularna mreža za urgentna pitanja", rekao je Rajčević.

On je navae da su gotovo sve visokoškolske ustanove organizovale određen vid nastavnog procesa na daljinu .

 „Neki Univerziteti poput banjalučkog aktivirali su jedinstveno rješenje kakvo je gugl učionica , dok su neki pribjegli sopstvenim ili drugim raspoloživim tehnološkim rješenjima“, rekao je Rajčević.

Kada je riječ o omogućavanju polaganja ispita na daljinu, Rajčević je napomenuo da je zakonska definicija a i procjena resornog ministarstva da se u ovom trenutku ne može upustiti u taj rizik.

„Ukoliko vanredna situacija potraje ide se na odgađanje ispitnih rokova i nadoknadu po njenom okončanju kako bi proces polaganja isdpita bio transparentan i zakonski“, zaključio je Rajčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana