Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци: Онлајн настава биће саставни дио студирања

Данијела Бајић
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци: Онлајн настава биће саставни дио студирања

Студенти су током пандемије редовније пратили наставу, која је због вируса корона извођена електронским путем, него што су раније долазили у амфитеатре да слушају предавања, због чега планирамо да онлајн систем рада постане саставни дио наших планова и програма у наредном периоду.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и додао да је предмет који он предаје пратило више од 90 одсто студената.

- Разлог веће посјећености онлајн предавања је то што су студенти могли да их прате из било које позиције, а студентска анкета је показала да им се овај вид наставе веома допада те су њен квалитет оцијенили задовољавајућим - казао је Гајанин.

ГЛАС: Имајући у виду разна ограничења, између осталог, при преласку граница, да ли ове године очекујете више заинтересованих за студирање на Универзитету у Бањалуци?

ГАЈАНИН: Сматрам да ће тренутна ограничења кад је у питању прелазак граница и одлазак у иностранство утицати да већи број свршених средњошколаца одабере један од факултета на универзитетима у Српској. Већи број бруцоша очекујемо и због ослобађања плаћања школарине за студенте који се упишу на прву годину студија у академској 2020/2021, што је предвиђено новим законом о високом образовању, који је у скупштинској процедури. Његово усвајање очекујемо до почетка академске године. То су два кључна разлога због којих очекујемо да ћемо попунити уписне квоте боље него претходних година. Руководства факултета су уписне квоте планирала на основу оствареног уписа у претходној академској години. Ако  број квалитетних кандидата у овој години буде већи од предвиђених уписних квота, Универзитет ће тражити од министарства проширење листе, односно повећање броја студената који могу да се упишу на одговарајући студијски програм.

ГЛАС: Најављено је покретање студијског програма изучавања кинеског језика у оквиру Филолошког факултета у Бањалуци. Докле је стигао тај процес?

ГАЈАНИН: Радна група бањалучког Универзитета заједно са наставницима и сарадницима са других високошколских установа, на којима се кинески језик већ изводи, сачинила је елаборат за овај студијски програм. Сенат Универзитета ће се о том студијском програму и квалитету елабората изјаснити на једној од сљедећих сједница. Сви планирани кораци требало би да буду завршени до љетне паузе, односно до јула. Лиценцирање се очекује од Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. Ми смо сигурни да ћемо прве студенте уписати у академској 2021/2022. години.

ГЛАС: Познато је да је Универзитет у Бањалуци опредијељен за сарадњу са привредом. Да ли су факултети довољно присутни на тржишту и да ли су спремни да одговоре његовим потребама?

ГАЈАНИН: Иако су факултети и академско особље врло способни да одговоре потребама тржишта рада, сматрам да нисмо довољно присутни и то из више разлога. Оно што могу да гарантујем јесте да Универзитет у Бањалуци, односно наставници и сарадници су најкомпетентнији из својих области, али нису искоришћени што се тиче привреде тачније појединих компанија. Мислим да ће се таква ситуација промијенити у наредном периоду. Универзитет и запослени се максимално труде да што квалитетније завршавају послове које им компаније, приватне или јавне, повјере. Најбољу сарадњу са привредницима обично имају технички факултети.

Порука матурантима

ГЛАС: Шта бисте поручили свршеним средњошколцима с обзиром на то да пријављивање кандидата на конкурс да упис у прву годину првог циклуса студија почиње у понедјељак?

ГАЈАНИН: Позвао бих матуранте да се упишу на један од студијских програма на јавним универзитетима у Српској, јер је наше, али и опредјељење Владе РС и ресорног министарства да сви студенти који буду вриједно радили буду ослобођени плаћања школарине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана