Радници траже стечај Униса

М. Ч.
Радници траже стечај Униса

Бањалука - Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте највјероватније ће сутра доставити захтјев Пореској управи РС да та институција поднесе приједлог за отварање стечаја у овом предузећу.

Радници "Униса" нису примили 17 плата, а доприноси им годинама нису уплаћени.

Предсједник Штрајкачког одбора "Униса" Слађан Катанић рекао је јуче након разговора са представницима Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, општине, већинског власника "Балкан стеел" и руководства фабрике да нису прихватили приједлог управе да сачекају још мјесец или два како би пронашли рјешење.

- Не можемо више чекати ни дана. Највјероватније ћемо у сриједу ПУРС доставити захтјев са потписима 280 од 360 радника "Униса" да поднесе приједлог за стечај - рекао је он и додао да ће о томе дефинитивну одлуку донијети данас.

Казао је да им је помоћник министра индустрије Милорад Мотика дао документацију из које се види да су обавезе "Униса" 320 милиона, а да процијењена имовина фабрике 25 милиона КМ што довољно говори о дубиози у којој се фирма налази.

Мотика је истакао да је Министарство индустрије спремно да деблокира рачун "Униса", путем Пореске управе, ако менаџмент фирме постигне договор са осталима који су блокирали рачун.

- Менаџмент је дао приједлог да у року од мјесец дана ради на деблокади рачуна, да радницима исплати двије накнаде и почне производњу. Уколико то не успију, "Унису" слиједи најгори сценарио, а то је стечај - рекао је Мотика.

Генерални директор ове фирме Миле Георгијевски је рекао да је рачун фабрике блокиран дуже вријеме.

- Ријеч је о око 200 милиона КМ, од чега се 85 одсто блокаде односи на новац од Извозно-кредитне агенције БиХ (ИГА). Радимо на рјешавању тог спора јер нас је ИГА блокирала бесправно - рекао је Георгијевски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана